poniedziałek, 15 grudnia 2014

Babka drożdżowa

Składniki:


  • 100 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 6 żółtek jaj M,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 1 garść suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  •  
  • Białka jaj wykorzystałam do zrobienia keksa, przepis tutaj.


Przygotowanie:


  Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego dobrze jest podgrzać lekko mleko, mąkę włożyć na 30 stopni na piekarnika, jajka wcześniej wyciągnąć z lodówki. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wkładamy do rondelka drożdże +1 łyżka ciepłego mleka + 1 łyżka cukru - rozcieramy. Dodajemy 1 łyżkę mąki i odstawiamy rondelek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, zaczyn, roztopione masło, cukier waniliowy. Mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto nie może być twarde, musi być elastyczne. Po naciśnięciu ciasta powinno wrócić do swojego wcześniejszego kształtu. Na końcu dodajemy żurawinę obtoczoną w mące, skórkę pomarańczową i oliwę. Zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do foremki do babki, wcześniej wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch babki smarujemy roztrzepanym jajkiem (odlałam sobie przy rozdzielaniu jajek 2 łyżeczki białek i 2 łyżeczki żółtek, ale możemy wziąć nowe jajko ). Pieczemy 45 minut w 150 stopniach.  Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.





10 komentarzy:

  1. Ślicznie wyszła Ci ta babka. Dawno takiej nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś baba wyszła Ci rewelacyjna :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka śliczna babeczka, uwielbiam ciasta drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie puchata i wyrośnięta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka duża ma być forma na babkę? proszę o podanie pojemności lub średnicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekłam w foremce silikonowej o średnicy 22 cm (mierząc od dołu formy)

      Usuń