Regulamin konkursu:
1. Konkurs trwa od 11.12.2014 r do 18.12.2014r.
2. Wyniki konkursu będą na moim blogu Aga w kuchni 19.12.2014r. (macie 48h na wysłanie danych po opublikowaniu wyników, jeśli nie dostanę danych to wybiorę następne osoby)
3. Zasady konkursu: napisz pod tym postem jakie danie świąteczne bądź urodzinowe przygotowałbyś z produktów Kupiec i uzasadnij krótko :) Można podać przepis, ale nie jest to konieczne. Osoby, które chciałaby się podzielić zdjęciem na danie konkursowe mogą jest wstawić na moim fan pagu Aga w kuchni, tutaj
4. Nagrody: nagrodami są 3 zestawy produktów Kupiec (każdy po 10 produktów) + książka kucharska
a wygrają je 3 osoby, których pomysły mi się najbardziej spodobają :)
Serdecznie zapraszam :)
W razie pytań służę pomocą :)
Wołowa tikka masala z kaszą gryczaną
OdpowiedzUsuńSZASZŁYKI :
kulki mięsne
pół kabaczka pokrojonego
1 czerwona papryka pokrojona
zioła prowansalskie
Kulki mięsne nabijamy na patyki do szaszłyków na przemian z kabaczkiem oraz papryką , posypujemy ziołami .
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut.
KULKI MIĘSNE :
200 gram zmielonej wołowiny
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka uprażonego siemienia lnianego
1 łyżka uprażonego sezamu
sól pieprz do smaku
1 ząbki zgniecionego czosnku
pół cebuli startej na drobnych oczkach
1 jajko
Z wymienionych składników wyrabiamy jednolitą masę , formujemy kulki i nabijamy na patyk do szaszłyków.
SOS TIKKA MASALA :
1 puszka pomidorów
50 ml śmietany kremówki
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
3 ząbki zgniecionego czosnku
pół łyżeczki kolendry w nasionach
pół łyżeczki papryki ostrej lub świeżego chili
pół łyżeczki startego imbiru
pół łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
sól , pieprz oraz łyżeczka cukru do smaku
Na suchej patelni prażymy kolendrę drobno pokrojone chili , imbir po czym rozgniatamy w moździerzu razem z czosnkiem . Cebule obsmażamy na złoty kolor na oliwie ,dodajemy pomidory , przyprawy i koncentrat dusimy do uzyskania jednolitego sosu . Na koniec gdy już zdejmiemy sos z gazu dodajemy śmietanę oraz jogurt naturalny , już nie gotujemy . Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku .
KASZA GRYCZANA:
1/2 szklanki kaszy
1 szklanka wody
sól
1 chili
pół cytryny ze skórką
do smaku można dodać kostkę rosołową wołową
Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , pod koniec gotowania dodajemy posiekane chili oraz sok z cytryny z pokrojoną drobno skórką , mieszamy .
Smacznego :) zdjecie wyslalam na fb
Przygotowałabym paszteciki/kulebiaczki z farszem z kapusty kiszonej, suszonych
OdpowiedzUsuńgrzybów i kaszy jaglanej. Wzbogacony posiekanymi włoskimi orzechami. Pyszne do czerwonego barszczu. Wyjątkowy smak w sam raz na Święta:)
Tak na urodziny jak i na świąteczny stół podałabym Ci Torcik zielony z kremem z kaszy manny.
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz podaję przepis:
Składniki: ( tortownica 20 cm )
Biszkopt:
3 jajka
60 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
zielony barwnik wedle uznania
Masa kremowa:
3 szklanki mleka
1 szklanki cukru
9 łyżek kaszy manny Kupiec
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę z cukrem, potem do sztywnej już dodawałam po 1 żółtku.
Obie mąki przesiałam i wsypałam je do masy jajecznej, wymieszałam łopatką, delikatnie aby masa nie opadła.
Dodałam barwnik w proszku, na czubku noża i wymieszałam do uzyskania odpowiedniego koloru.
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
Przelałam masę do tortownicy i piekłam biszkopt w 180 C przez 20-30 minut lub do suchego patyczka.
Jak biszkopt wystygł przekroiłam go na dwa blaty, okruszki zostają do dekoracji.
Mleko wlałam do rondelka, dodałam cukier ,wsypałam doń kaszę i mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam do momentu aż zgęstniała i zaczęła bulgotać, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki.
Ugotowaną mannę wystudziłam.
Miękkie masło utarłam na puszystą masę po czym po łyżce dodawałam ugotowaną mannę.
Na koniec ucierania wlałam ekstrakt z wanilii i wlałam sok z cytryny.
Soku można dodać więcej jak lubicie kwaśniejszą masę.
Kremem przełożyłam blaty biszkoptu, posmarowałam również brzeg i górę tortu.
Na wierzch wysypałam zostawione wcześniej okruszki.
Tort wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :-)
Zdjęcie torcika na FB.
Kasza jest doskonałym dodatkiem do dań, jednak sama potrafi być nudna. Warto urozmaicić ją, np. dodając grzyby i nutę chilli ;) Idealnie pasuje do mięsa w sosie.
OdpowiedzUsuńpikantna kasza jaglana z grzybami;
do przygotowania potrzebujemy
100 g kaszy jaglanej
1 szklanke świeżych lub mrożonych grzybow
papryczke chili
1 zabek czosnku
1 cebule
sól pieprz do smaku
1 łyzke masła
Kaszę nalezy przygotowac zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę, czosnek i papryczkę chilli (całą lub pół, w zależności od upodobań!) posiekac. Podsmażyc na patelni na połowie masła. Dodac grzyby (np. borowiki lub maślaki) i smażyc kilka minut.
Ściągnac z ognia, dodac kaszę, pozostałe masło i wymieszac. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
a na deser proponuje szybki w wykonaniu torcik z kaszy jaglanej z galaretka
0,5 kg jabłek
1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyzka masła
likier pomarańczowy 1 łyżka
2 szkalnki wody
1 łyzkacukru wanilinowego
1 łyzka cukru
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szkl wody, rozgotować. Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dosłodzić) Odłożyć do stężenia.
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości. (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier waniliowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać
Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić.
Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.
Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
pyszne ciacho az domownikom sie uszy trzesly :)
Pozdrawiam :)
Na urodzinowe przyjecie podałabym ciasto czekoladowe z porzeczkami, z dodatkiem kaszy manny. Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki cukru
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kakao
200 g masła lub margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia połączyć, odstawić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać. Przygotowane wcześniej suche składniki dodawać małymi partiami do masy maślanej. Miksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą przełożyć do zamrażalnika, a drugą wylepić blachę o wymiarach , uprzednio posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Wstawić do lodówki.
Składniki na masę:
5 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
500 ml kwaśnej śmietany
1 budyń śmietankowy
125 g kaszy manny
500 g czerwonych porzeczek
Porzeczki obrać, umyć i odstawić.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści.
Do ubitych białek dodać śmietanę i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać proszek budyniowy i kaszę. Całość dokładnie połączyć.
Masę wylać na ciasto, powykładać porzeczki, a na wierzch pokruszyć ciasto z zamrażalnika.
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego :)
Na stół w drugi dzień świąt podałabym Piróg biłgorajski, którego kawałki idealnie smakowałyby z kubkiem gorącego barszczu czerwonego.
OdpowiedzUsuńJest to drożdżowe ciasto z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków.
Oto przepis:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
kg mąki pszennej,
3/4 kostki świeżych drożdży,
płaska łyżka cukru kryształu,
1/3 szklanka ciepłego mleka,
3 łyżki oleju,
szklanka wody ( 250 ml),
pół litra mleka,
Farsz:
30 dag kaszy gryczanej,
4 ziemniaki średniej wielkości,
2 cebule,
2 jaja,
kminek mielony, pieprz, sól, ostra papryka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w wodzie do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem, lekko wystudzić. Połączyć wszystkie składniki z jajami i przyprawami, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min.Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem, wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Formę do pieczenia(prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełożyć do formy uważając aby nie zaginać boków. Na ciasto wyłożyć delikatnie farsz i go rozprowadzić. Boki ciasta tak złożyć aby całe ciasto przykryło farsz. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec przez 50 min.
Pozdrawiam
Sałatka z pęczaku z fetą i granatem
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam pyszną sałatkę z pęczaku i sera feta z dodatkiem cudownych ziaren granatu. Przepis mogło by się wydawać szalony, ale połączenie jest naprawdę idealne. Słona feta, kwaśny granat, słodkie rodzynki, miodowy dresing i neutralna w smaku kasza tworzą zbalansowaną całość. Po prostu trzeba tego spróbować.
Składniki:
2 szklanki kaszy pęczak
2 granaty
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 papryczki chili bez pestek
150 g sera feta
garść rodzynek
Dresing:
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki płynnego miodu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
otarta skórka z połowy cytryny
suszone płatki chili według uznania
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pęczak wsypać do garnka i zalać zimną wodą, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i ponownie zalać wodą ( na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody). Dodać sól i łyżeczkę oleju. Postawić na gaz i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę. Od czasu do czasu przemieszać. Zdjać z ognia, zawinąć w koc i pozostawić na minimum 30 minut. Kaszę przełozyć do dużej miski i przestudzić.
W międzyczasie obrać granaty i wrzucić ich pestki do zinej już kaszy. Rodzynki namoczyć w goracej wodzie, odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki pietruszki i rozdrobnioną fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut aby smaki się połączyły.Smacznego. Zdjęcie dodałam na fb, pozdrawiam.
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem
OdpowiedzUsuńDrugą moją propozycją jest rolada z mięsa mielonego gaszerowana kaszą pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym.
Składniki:
700 g łopatki
1jajko
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki suszonego czabru
sól i pieprz do smaku
Farsz:
2 szklanki ugotowanego pęczaku
garść suszonych podgrzybków
50 g peklowanej słoniny
1mała cebula
garść zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku
6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny
Sposób przygotowania:
Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt.
Na patelni roztopiłam pokrojoha w drobną kosteczkę słoninę, a gdy się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam.
Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut, Smacznego. Zdjęcie na fb. Pozdrawiam Gosia.
Domowa biała kaszanka
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszankę, choć tę czerwoną niekoniecznie. Od kiedy przekonałam się, że jej fantastyczny smak można uzyskać nie dodając do niej wcale krwi, polubiłam robić ją w domu.
Składniki:
400 g grubej kaszy jęczmiennej
600 g wątróbki drobiowej
2 średnie cebule
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy tandori masala
2 łyżki oleju
Cienkie oczyszczone jelita wieprzowe 2,5-3 metry
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć do miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i drobniutko posiekać nożem, przełożyć do kaszy.
Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną bieżącą wodą z kranu), zawiązać końcówkę i przystąpić do jej napełniania, pamiętając, że kaszanki nie należy robić zbyt twardej, bo trzeba jeszcze będzie pozawijać ją w pętka.
Tak przygotowaną kaszankę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować, przykryć garnek i wyłączyć gaz.Kaszanka powinna się parzyć około 20 minut. Jest gotowa do jedzenia, ale ja najbardziej ją lubię podsmażoną na patelni na oleju z odrobiną masła. Smacznego. Zdjęcie dodałam na fb, pozdrawiam.
Witam!
OdpowiedzUsuńOto przepis na tort buraka z kaszą jęczmienną kupiec :)
tort buraka
Jak to jest zrobione?
WARSTWA KASZOWA
150 g kaszy jęczmiennej KUPIEC
2 łyżki mielonego lnu
jajo
cebula
sól i pieprz
olej rzepakowy
WARSTWA BURAKOWA
3-4 ugotowane buraki
garść bardzo drobno startego twardego sera koziego
tymianek
sól i pieprz
olej rzepakowy
WARSTWA GÓRNA
100 g łososia wędzonego
kilka różyczek brokułu /użyłam rozmrożonych/
2 jaja
koperek
sól i pieprz
olej rzepakowy
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.
Kaszę gotuję ze szczyptą soli. Cebulę drobno siekam. Rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Dodaję kaszę. Podsmażam chwilę i odstawiam. Jajo rozkłócam z lnem, solą i pieprzem. Mieszam z kaszą. Wykładam do tortownicy pierwszą warstwę tortu. Wkładam do piekarnika.
W tym czasie trę ugotowane buraki. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę chwilę buraki z solą i pieprzem. Dodaję tymianek. Mieszam z kozim serem. Wyjmuję z piekarnika tort, nakładam warstwę burakową i chwilę zapiekam.
W czasie zapiekania szykuję plastry łososia i brokuł. Brokuł podgrzewam we wrzątku przez kilka minut. Po około 10 minutach układam rybę. Zapiekam 5 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni olej. W silikonowej formie przygotowuję jaja. Podsmażam z jednej strony, odwracam. Pieprzę je, solę i posypuję koperkiem. Wyjmuję tort. Układam brokuł. Solę i pieprzę delikatnie. Zapiekam jeszcze 5-7 minut. Na środek układam podsmażone jaja. Na zwisienkowanie tortu jeszcze trochę koperku.
SMACZNEGO!
ROZGRZEWAJĄCE CIASTECZKA Z MĄKI ŻYTNIEJ
OdpowiedzUsuń- trzy szklanki mąki żytniej
- duża marchew
- musli tropikalne KUPIEC
- trzy łyżeczki miodu
- szczypta imbiru i cynamonu
- jajko
Wszystkie produkty mieszamy i formujemy na kształt małych ciasteczek. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około dwadzieścia minut.
Ciasteczka są smaczne, aromatyczne i smakują wszystkim. Możemy traktować je jako przekąskę, a spożyte w większej ilości, w przeciwieństwie do innych słodyczy, nie zaszkodzą nam.
Smacznego!
Witam
OdpowiedzUsuńa ja co roku przygotowuje w okresie świątecznym makowiec, do którego zamiast mąki dodaje kasze mannę. A ponieważ właśnie trwają wielkie przygotowania do tych szczególnych dni w roku to może akurat ten pomysł kogoś zainspiruje przy okazji ( w szczególności tych, którzy tak jak ja mają dwie lewe ręce do pieczenia :) )
Makowiec z kaszą manną
3/4 szklanki cukru pudru
2 jabłka starte na grubych oczkach
200 gram maku
15 dag margaryny
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki namoczonych rodzynek
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak,kaszę mannę,proszek do pieczenia, jabłka, i rodzynki, starannie wymieszać. Połączyć z pianą ubita z białek. Ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej pergaminem. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 st (termoobieg) lub 200st. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Witam,
OdpowiedzUsuńPolecam mój specjał:
Miętowo-pietruszkowy kus-kus z kalmarem, kiełbasą chorizo, miodem i fetą.
Zdjęcia wyślę na maila bo jest na co popatrzeć :)
pozdrawiam i dziękuję
Qchnia
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ (firmy.KUPIEC) I GRZYBAMI
OdpowiedzUsuńW Święta najważniejszą potrawą są ......PIEROGI bez nich nie ma Świąt:-)
Dla odmiany proponuję obok klasycznych pierogów z kapustą i grzybami zaserwować pierogi z kaszą gryczaną (Kupiec) i grzybami...PYCHA!
Ciasto:
300 gram mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczka soli
Farsz:
1 woreczek kaszy gryczanej (Kupiec)
ok.100 gram suszonych grzybów
cebula
olej do podsmażenia
sól i pieprz
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wodę oraz sól mieszamy w misce a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi.
Przygotowanie farszu:
Grzyby namaczamy ,a następnie gotujemy. Cebulkę podsmażamy. Następnie grzyby i cebulkę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z kaszą gryczaną (Kupiec).
Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody.
Smacznego!
Jacek
Bezglutenowe pyszne ciasto gryczane
OdpowiedzUsuńOryginalny przepis: klik
Ja podaje Wam z modyfikacjami:
Co kupić
Ciasto
180 g kaszy gryczanej (ugotowanej w mniej wiecej 400 ml wody)
5 jajek „M”
180 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
120 g mąki bezglutenowej (użyłam Ekstra koncentrat mąki Krakowskiej firmy Balviten)
150 g masła
150 g czekolady deserowej
50 g żurawiny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (użyłam firmy Balviten)
25 g orzechów laskowych (grubo posiekanych)
Polewa czekoladowa
50 ml śmietanki 30%
100 g czekolady deserowej
20 g miękkiego masła
Dekoracja
25 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 10 czas: 1h 30min
Ciasto
Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami. W garnku podgrzewamy masło, tak by się rozpuściło.
Odrobiną masła smarujemy formę do pieczenia o wymiarach 30x11 cm (możemy użyć okruszków po biszkoptach do posypania wnętrza formy - ja użyłam bułki tartej firmy Balviten). Do rozpuszczonego masła wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i orzechy.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka). Zostawiamy do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa
Zagotowujemy śmietankę. Kawałki czekolady wrzucamy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Mieszamy.
Dekoracja
Powierzchnie wystudzonego ciasta możemy wyrównać za pomocą noża. Delikatnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Królewiec z manną - tradycyjne ciasto które zawsze gości u mnie w domu na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia
OdpowiedzUsuńCIASTO:
60 dag mąki
20 dag cukru
10 dag margaryny
10 dag płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1/2 proszku do pieczenia
2 jajka
11 łyżeczek mleka
KREM:
1 margaryna
20 dag cukru pudru Kupiec
1/2 l mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny Kupiec
2 łyżki cukru
1 jajko
zapach migdałowy
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
mocna herbata do nasączenia blatów
1.
CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
2.
KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach.
3.
Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.
smacznego Anna Br.
Kasza manna jest świetnym produktem, który możemy wykorzystać do różnych dań. Ja proponuje ciasto na zimno. Super sprawdzi się jako świąteczne czy urodzinowe danie :-)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
na masę ciemną:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki kaszy manny (270g)
- 1/3 laski wanilii
- 3 łyżki kakao naturalnego
na masę jasną:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki kaszy manny (270g)
- 1/3 laski wanilii
- 3 duże podłużne opakowania herbatników
Polewa - 1/4 kostki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Blaszkę prostokątną ( u mnie 37x25 ) wysmarować lekko masłem i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Z litra mleka odlać pół szklanki mleka i rozrobić kakao, resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i wanilią. Do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę i mieszać, aby się nie zrobiły grudki, ja mieszałam taką trzepaczką do ubijania. Gdy masa będzie gotowa, zgęstnieje to wylać ją gorącą na herbatniki i chwilkę odczekać - 5 minut wystarczy i ułożyć drugą warstwę herbatników. Tak samo przygotować masę jasną, gotujemy od trazu litr mleka z masłem, cukrem i wanilią i wsypujemy kaszę mieszając cały czas. Wylewamy na herbatniki, czekamy 5 minut i wykładamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w ldówce. Po godzinie chłodzenia przygotowujemy polewę - wszystkie składniki mieszamy w garnku, musimy pamiętać aby cukier się dobrze rozpuścił, i na koniec dodajemy kakao. Smarujemy szybko polewą herbatniki, posypujemy wiórkami kokosowymi i schładzamy. Przed podaniem warto ciasto wyciągnąć na pół godziny, aby się ociepliło.
Smacznego :-)
Ja proponuje tort z fasoli i kaszy manny ze śmietaną . Idealne ciasto.
OdpowiedzUsuńTorcik z fasoli i kaszy manny z bitą śmietaną
Te pyszne ciasto nie ma mąki , jest pełne bakalii , niezbyt słodkie
przełożone bitą śmietaną . Po prostu pyszne!
Moja mała rada : pamiętajcie by naczynie żaroodporne wysmarować
tłuszczem i posypać bułka tartą
Torcik fasolowy z bitą śmietaną :
*0,5 g fasoli odsączonej z puszki ( dwie puszki jedna czerwona druga
biała
* 4 jaja,
* 150 gram cukru trzcinowego
* 4 łyżki kakao,
4 łyżki kaszy manny Kupiec
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki TESCO
*daktyle bez pestek 75 g TESCO
*tropical mix 80 g
*oliwa z oliwek ekstra virgin 5 łyżek
Fasolę odsączamy i mielimy na najmniejszych oczkach jakie macie w
maszynce, lub miksujemy blenderem .
Dodajemy jaja i całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy
zmielony cukier trzcinowy przesiany razem z proszkiem do pieczenia i
kakao.
Mieszamy chwilę i dodajemy bakalie ( daktyle i miks) , kasze manną oraz oliwę,
kontynuujemy mieszanie do połączenia się składników. Gotowe ciasto
przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180
stopniach.
Ciasto nie wyjdzie nam wysokie.
Dodatkowo:
śmietana kremowa 500 ml
żelatyna 5 łyżeczek
cukier puder 3 łyżki
Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy w mikrofali
do rozpuszczenia, dodajemy do niej 3 łyżki cukru pudru i 4 łyżki
śmietany ubitej. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną żelatynę przekładamy do śmietany i całość delikatnie
miksujemy do połączenia składników - mamy już pewność , że nie będzie
grudek .
Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy śmietaną . Dociskamy i
dekorujemy śmietaną i chrupkami w czekoladzie.
Jak urodziny to oczywiście tort ( i świeczki ) :) Tak jak cukier puder przy jego wykonaniu ,tak i tort jest tym wypiekiem ,który doskonale wpisuje się w takie okazje jak święta i rocznice :) I każdy jest inny w smaku i zawsze się staram by miał wyjątkową dekorację :)
OdpowiedzUsuńCześć Agnieszko. Serdecznie gratulujemy 3 rocznicy prowadzenia bloga. Jest to nie lada wyczyn. Sądzimy, że i na stole wigilijnym i urodzinowym może znaleźć się miejsce na czekoladowe brownie z kaszy jaglanej. Ciasto to jest nie tylko bardzo smaczne, ale i dietetyczne z uwagi na to, że nie zawiera mąki. http://kulinarnyduet.net/desery/brownie-z-kaszy-jaglanej/
OdpowiedzUsuńZdjęcie na Twoim FB.
Pozdrawiamy.
Bezglutenowe pierniczki.Pulchne i mięciutkie! :)
OdpowiedzUsuń120 sztuk
Składniki:
-1/2 kg. mąki gryczanej + trochę do podsypania
-1/2 kg. mąki ryżowej
-8 żółtek
-3 białka
-1,5 szkl. cukru trzcinowego
-3 łyżki kakao
-200 ml. gęstej śmietany 18 %
-3 łyżeczki sody
-4 łyżeczki przyprawy korzennej
-250 g. masła
-400 g. miodu
Przygotowanie:
Mąkę i kakao wymieszaj w misce.Miód zagotuj z przyprawami.Dodaj masło i odstaw z ognia.Poczekaj aż się rozpuści i wystygnie.Śmietane wymieszaj z sodą i odstaw, zwiększy swoją objętość.Białka ubij z cukrem.Dodaj żółtka i zmiksuj.Ubitą masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj.Dodaj miód , oraz sodę i wmieszaj.Powstała masa będzie rzadka, dlatego odstaw ją do lodówki na 24 godz.
W następny dzień.Ciasto wyłóż na blat dodaj trosze mąki i zagnieć.Odrywaj niewielki kawałek ciasta , uformuj rękoma kształt kulki i lekko rozpłaszczna blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.Tak przygotowane 120 sztuk pierniczków piecz w 180 st.C ok.12 min.Po upieczeniu i wystygnięciu udekoruj lukrem.Smacznego! :)
Danie świąteczne jakie mogłabym zaproponować to gołąbki z grzybkami i ryżem pełnoziarnistym podane z niezwykle aromatycznym sosem grzybowym :) Dlaczego gołąbki i dlaczego akurat takie? U mnie w domu Święta pachną głównie korzennymi przyprawami, smażoną rybką, kapustą, słodyczą z wypieków i właśnie grzybami. Grzyby pochodzą z domowej suszarni :D Są naturalne, prosto z lasu, suszone w cieple promieni słonecznych. Takie grzybki nadają prawdziwego smaku i zapachu domowym potrawom. Tak, więc pierogi pierogami, ale gołąbki muszą być :D Jako że, staramy się odżywiać zdrowo zawsze wybieramy do tego dania ryż pełnoziarnisty. Nie dość, że wzbogaca nasze potrawy w cenne właściwości zdrowotne to i syci na dłużej, dzięki czemu nie decydujemy się na kolejny kawałek makowca :D
OdpowiedzUsuńZ okazji urodzin Pani bloga, pozostając już przy temacie ryżu przygotowałabym zdrowy tort czekoladowy wykonany, uwaga :D z ryżu brązowego i soczewicy :D Mam nadzieję, że lubi Pani poznawać nowe smaki i nie boi się ciekawych, czasem lekko dziwnych pomysłów na różnego typu potrawy :) Tort jest genialny! Podczas konsumpcji nikt nie zorientował się, że został wykonany z ryżu i soczewicy :D Był przepyszny, bardzo delikatny, mięciutki, a każdy kęs rozpływał się ustach :) Uwielbiam piec torty dla mojej rodziny, znajomych, więc i takim słodkim ciachem obdarowałaby Panią w tym szczególnym dniu :) Dlaczego taki tort? Chciałabym, aby w dniu urodzin mogła Pani spróbować czegoś nowego (zakładam, że takiego tortu jeszcze Pani nie jadła :D), dziwnego, ciekawego, innego a zarazem zdrowego. Nawet gdyby nie zasmakował (choć wykluczam takie zdarzenie) to byłby to taki "pierwszy raz" :D Ponad to tort idealnie wpasowuje się w nazwę Pani bloga. Czerwone truskawki, kakaowe ciasto i biały krem - toż to "kolorowo w kuchni" przecież :D
Serdecznie pozdrawiam
W razie zainteresowania przepisy można znaleźć u mnie na blogu :)
Witam :) od około roku nauczyłam się przygotowywać mnóstwo potraw z kasz, u mnie królują kasza jaglana i gryczana. Robię z nich tarty, ciasta, ciasteczka, tartaletki, serniki oraz wytrawne potrawy. Ciężko mi w takim razie wybrać określoną potrawę, żeby Ci ją przedstawić. Gdyby to zależało ode mnie pojawiło by się tu coś słodkiego (uwielbiam, kocham i jestem uzależniona). Przedstawię Ci jednak potrawę, dzięki której mój narzeczony (który na zdrowe jedzenie nawet nie patrzy, bo podobno gryzie i szczypie w oczy), powiedział "kurde... ale to jest zajebiste! " . I wtedy urosłam o jakieś 10 cm, wypięłam pierś do przodu i zapisałam ten eksperyment na stałe w moim zeszyciku kucharskim :)
OdpowiedzUsuńDo przygotowania swojej francuskiej rolady z kaszą gryczaną, grzybami i kurczakiem użyłam gotowego już ciasta francuskiego. Posmarowałam ją rozbitym jajkiem. Wyłożyłam nadzienie, które przygotowałam z osobno podsmażonych z cebulą i porem leśnych grzybów, kurczaka podsmażanego w domowej przyprawie gyros oraz ugotowanej kaszy gryczanej. Wszystko doprawiłam obfitą ilością rozgniecionych w moździerzu przypraw: zielem angielskim, rozmarynem, słodką papryką, imbirem, gałką muszkatołową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Na masy wbiłam 2 jaja, aby się dobrze w roladzie trzymała. Zawinęłam, i upiekłam :) Podałam na ciepło, pokrojoną w grube pasy, z domowym sosem czosnkowym i keczupem.
Ślicznie pozdrawiam :)
Ja na urodzinowy obiad przygotowałabym pieczonego indyka podanego z kaszą jaglaną w sosie z pomarańczy i tymianku, lub kuskus ze świeżym bobem, szpinakiem i fetą a na deser - pudding z ryżu z mlekiem kokosowym i malinami oraz zieloną herbatę :) Ale zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Zdrowych Świąt!
Ania (sticzusia@gmail.com)
Przepis urodzinowy na konkurs
OdpowiedzUsuńWYTRAWNE GOFRY
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka (osobno żółtka i białka)
świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
Rukola
Szynka parmeńska
Gruszka
Ser brie
Winogrono różowe
Orzechy pistacjowe
Krem balsamiczny(balsamico): szklanka brązowego cukru, szklanka octu balsamicznego
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, szybko rozprowadzamy go tak żeby był równomiernie rozłożony. Cukier zacznie karmelizować. Tak topiącego się cukru nie mieszamy bo powstaną nam grudki w sosie. Gdy uzyskamy już karmel ocet balsamiczny i mieszamy aż zgęstnieje. Przelewamy do naczynia. Patelnie od razu zalewamy wodą.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pieprz, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, olej i żółtka i zmiksować na gładką masę W osobnej misce ubić białka (białka nie mogą zawierać cząstek żółtek). Dodać ubitą pianę do reszty ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty. Studzić na kratce. Jeśli chcemy aby gofry były ciepłe I chrupiące wkładamy na ok 10 minut do piekarnika. W tym czasie myjemy rukolę, kroimy gruszkę, ser i winogrona. Na gofra kładziemy kolejno rukolę, szynkę parmeńską, ser brie, gruszkę, winogrona. Posypujemy orzeszkami I polewamy kremem. Smacznego!
A mi ślinka cieknie na myśl o aromatycznym, staropolskim pierniku, przełożonym waniliowym kremem z kaszy manny Kupiec i własnej roboty powidłami z czarnej porzeczki. Korzenny aromat Świąt okraszony delikatnością wanilii i muśnięty nieco kwaskowym, letnim wspomnieniem lata :)
OdpowiedzUsuńTaki piernik piekła kiedyś Babcia a potem zajadaliśmy się nim wspólnie ze św. Mikołajem rozpakowując prezenty przy choince :) Było cudnie :)
Ewa
emill1@op.pl
Tradycje świąteczne w moim domu zawsze były inne, zdrowsze, ze względu na moje pewne dolegliwości trawienne ;) Nie znam więc z wigilii smażonych ryb, ciężkich grzybowych zup, deserów z kremami... Ale wcale nie oznacza to, że wigilie miałam nudną! Po prostu moje wspomnienia są odmienne od większości osób, niemniej równie pyszne, a maja także ta przewagę że są naprawdę lekkie i zdrowe i nikomu ból brzucha w święta nie grozi ;) Na święta, razem z firmą kupiec przygotowałabym takie oto menu:
OdpowiedzUsuńNa początek:
- zupa-krem z buraka z konfiturą z czarnej porzeczki (idealny balans smaków!), podany z pasztecikami drożdżowymi z pełnoziarnistej mąki, wypełnionymi trojakim farszem (do każdej porcji zupy po 3 paszteciki): kasza gryczana+twaróg+mięta, feta+szpinak+kasza jaglana, sos pomidorowy+ryba+kasza jaglana
- pierogi z nadzieniem śledziowym, polane sosem pomidorowym (farsz z wymoczonych śledzi, jajek ugotowanych na twardo, szczypiorku i namoczonych rodzynek, a sos pomidorowy - zredukowana passata doprawiona na słodko-kwaśno)
Na danie główne podałabym
- filet z folii upieczony w foliowej papilotce, w towarzystwie musu z kaszy jaglanej doprawionej czosnkiem niedźwiedzim (kasza zblendowana z odrobiną mleka na mus, doprawiona solą, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, sosem sojowym i łyżką dobrego masła) oraz sosu piernikowego (zblendowane pierniki bez polewy, kilka orzechów, miód, sok z cytryny i mleko do uzyskania konsystencji sosu, można doprawić rumem jeśli ktoś może), dotego młode marchewki lekko tylko podgotowane, a całość posypana płatkami migdałów... Pyszne, lekkie a jakie świąteczne!
Gwoździem programu byłby desery bo słodkie, ale lekkie i zdrowe!!
- muffinki z kaszy jaglanej (mielimy kasze na make et voila!) z pomarańczami, cynamonem i imbirem, nasączone syropem korzennym
- tort z kremem jogurtowym. Niby nic, ale... Ciasto biszkoptowe jest na bazie mąki jaglanej, ziemniaczanej i gryczanej (ziemniaczana jest niezbędna żeby ciasto bezglutenowe miało lepsza konsystencję, nie rozpadało się tak bardzo, a pozostałe mąki to zmielona w młynku do kawy kasza), zaś pod kremem z dobrego jogurty posłodzonego i usztywnionego żelatyną, znajdziemy konfiturę marchewkowo-pomarańczowo-cynamonową, a górę oblepimy marcepanem! W końcu to tort i to świąteczny, odrobinkę zaszaleć można...
Jak widać moje dietetyczne święta z dzieciństwa mają odzwierciedlenie także dzisiaj :) Przygotowuję mało tradycyjne ale zdrowe potrawy i zawsze staram się aby ich składniki jak najbardziej kojarzyły się ze świętami :) Firma Kupiec ma tu spore pole do popisu! Znajomi zawsze proszą o przepisy na te dania, więc są chyba smaczne, tak myślę... ;)
Moja propozycja na danie urodzinowe to kasza gryczana w sosie pieczeniowym, serwowana z pieczonym kurczakiem oraz cebulkami duszonymi w śmietanie i serku topionym.. Danie może trochę zwyczajne, ale łączy dwie miłości moich chłopców: Męża do kaszy i Synka do kurczaka. Zadowolenie najbliższych jest dla mnie najważniejsze, a taki prosty i zdrowy posiłek spożyty z Rodzinką smakuje jak największa uczta XD
OdpowiedzUsuńA ja przygotowałabym mój popisowy świąteczny deser - Krem piernikowy ze świątecznie marynowanymi suszonymi owocami. Ten deser nie tylko wspaniale wygląda ale i cudownie, świątecznie smakuje. Idealny na zakończenie uroczystego obiadu lub kolacji.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
600 ml wody
1 kora cynamonu
5 goździków
4 łyżki miodu
1 laska wanilii
1 łyżka mąki kukurydzianej
500 g mieszanych suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki, banany, żurawina)
Krem piernikowy:
2 łyżeczki żelatyny
2 jajka
1 łyżka miodu
100 g pierników
150 g śmietany kremówki
600 ml wody zagotować z korą cynamonu, goździkami, miodem i laską wanilii. Zostawić na około 15 minut, aż napar naciągnie. Po tym czasie z naparu odsączyć na sicie przyprawy korzenne i laskę wanilii. Świąteczny napar ponownie zagotować i dodać do niego rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody mąkę kukurydzianą. Ciągle mieszając ponownie zagotować i gotować jeszcze chwilkę. Suszone owoce lekko pokroić i dodać do zagęszczonego naparu. Odstawić, aż owoce zmiękną i nasiąkną przyprawami. Żelatynę
namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Jajka ubić razem z miodem w garnku na parze, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Masę jajeczną odstawić do przestygnięcia. Pierniki rozdrobnić w rozdrabniaczu blendera. Do przestudzonej masy jajecznej dodać zmielone pierniki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Krem przełożyć do kokilek lub foremek na muffinki i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny do przestygnięcia. Na głęboki talerz lub do
miseczki nałożyć marynowane suszone owoce, na owoce wyłożyć zimny mus piernikowy. Deser posypać odrobiną cynamonu zmiksowanego z brązowym cukrem lub rozdrobnionymi piernikami. Wspaniały świąteczny deser gotowy.
Serdecznie pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Zapomniałam dopisać, że 1 łyżka mąki kukurydzianej Kupiec oczywiście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aneta
Moja propozycja to i świąteczne i urodzinowe słone przekąski, które swoim smakiem i wyglądem zachwycą każdego. To bardzo eleganckie przekąski - sprawdzą się więc na każdym eleganckim przyjęciu.
OdpowiedzUsuńProponuję ciastka z grillowanej polenty z serem z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
- 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej Kupiec
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- olej lub oliwa do smażenia
- 50 g startego żółtego sera
Do garnka wsypujemy kaszkę kukurydzianą Kupiec, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Dodajemy starty żółty ser i polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty, grillujemy na patelni na odrobinie oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Grillowane kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Pasta:
Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
Laura
a763@gazeta.pl
dziękuję wszystkim za zgłoszenia, wyniki postaram się opublikować jeszcze dzisiaj... ale najpierw muszę przeczytać wszystkie zgłoszenia :)
OdpowiedzUsuń