czwartek, 11 grudnia 2014

Pieczona pierś z gęsi

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z gęsi  (u mnie 1kg mrożonej),
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz świeżo mielony,
  • makaron świder Czaniecki,
  • glazurowane marchewki- przepis tutaj.

 

Przygotowanie:

   Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy mięso świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170 stopniach. Podajemy z makaronem i glazurowanymi marchewkami.

4 komentarze:

  1. Pyszna a tak rzadko gości na stołach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam piersi z gęsi. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń