Składniki:
- 1 podwójna pierś z gęsi (u mnie 1kg mrożonej),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- pieprz świeżo mielony,
- makaron świder Czaniecki,
- glazurowane marchewki- przepis tutaj.
Przygotowanie:
Pierś z
gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w
kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy mięso świeżo zmielonym pieprzem
i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na zimnej
patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu
wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia
żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170
stopniach. Podajemy z makaronem i glazurowanymi marchewkami.
Pyszna a tak rzadko gości na stołach:)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam piersi z gęsi. Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPyszne Danie Aguś :-)
OdpowiedzUsuńJaka pychota, i te marcheweczki !
OdpowiedzUsuń