Składniki:
- 1 świeży kurczak - 2 kg,
- 500 g mięsa mielonego,
- 10 pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki kaszy manny,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- słodka papryka.
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw.
luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu.
Nacinamy go wzdłuż. Następnie nacinamy nóżki i wykrawamy kości, wyciągamy
mostek i szyję. Zostawiamy tylko skrzydełka.Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię tak jak na tym filmiku klik.
Marynujemy kurczaka
przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z
pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i
pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i
obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy 120 minut. W 200 stopniach- przez 10
minut, później w 180 stopniach..
Pyszny pomysł na całkiem innego kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńrewelacjny pomysł:) cudny odświętny obiad:)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo orginalny kurczaczek :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł z tym kurczaczkiem, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńmoja mama robi strasznie podobny! ooo.. pychota! :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja!
OdpowiedzUsuń