wtorek, 16 grudnia 2014

Kurczak faszerowany mięsem mielonym

Składniki:



  • 1 świeży kurczak - 2 kg,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 10 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki kaszy manny,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • słodka papryka.
  •  
  •  
  • Polecam także  kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj.

    Przygotowanie:

      Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy go wzdłuż. Następnie nacinamy nóżki i wykrawamy kości, wyciągamy mostek i szyję. Zostawiamy tylko skrzydełka.Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię tak jak na tym filmiku klik. 

    Marynujemy kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy 120 minut.  W 200 stopniach- przez 10 minut, później w 180 stopniach..

    7 komentarzy:

    1. Pyszny pomysł na całkiem innego kurczaka ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. rewelacjny pomysł:) cudny odświętny obiad:)

      OdpowiedzUsuń
    3. bardzo orginalny kurczaczek :) Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    4. Rewelacyjny pomysł z tym kurczaczkiem, pysznie wygląda :-)

      OdpowiedzUsuń
    5. moja mama robi strasznie podobny! ooo.. pychota! :)

      OdpowiedzUsuń