wtorek, 20 stycznia 2015

Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem.


Składniki:


  • 550 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 150 ml letniego mleka,
  • 100 ml letniej wody,
  • 1 jajko,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 1 czubata łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  W misce przygotowujemy zaczyn z drożdży, 2 łyżek letniego mleka, 1 łyżki mąki i 1 łyżeczki cukru. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia. W innej większej misce mąkę przesiewamy z solą, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło, letnie mleko, wodę i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy trochę mąkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy 10 bułeczek. Układamy je na blaszce podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tępą stroną noża robimy przedziałek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy 12-15 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, lekko chrupiące. Gdy ostygną robią się mięciutkie. Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki.








6 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo. Na takie bułeczki każdy się skusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je:) bosko ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne bułeczki Aguś, ulubione mojego męża :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pieczywo:)) Ślicznie Ci wyszły te bułeczki:)) ja dziś robię bułeczki pszenno-żytnie bułeczki z zakwasem żytnim:) wkrótce na blogu:)) Zapraszam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. a jaki czas ciasto musi wyrastac za pierwszym i drugim razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie dość szybko wyrastało, bo trzymałam przy grzejniku... zaczyn ok. 10-15 minut, ciasto musi podwoić swoją objętość- ok. godziny, a uformowane bułeczki ok. 20-30 minut.

      Usuń