czwartek, 22 stycznia 2015

Bułki z mąki gryczanej

 Polecam także chleb gryczany- przepis

SKŁADNIKI:



1 faza:
  • 300 ml letniej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki miodu,
  • 150 g mąki gryczanej pełnoziarnistej Kłos-Pol,
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750.
2 faza- ciasto właściwe:
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750

Przygotowanie:

   W 1 fazie rozpuszczamy drożdże i miód w letniej wodzie. Dodajemy przesianą mąkę gryczaną i  pszenną- mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki z 2 fazy i zagniatamy ciasto. Lekko podsypujemy mąką, żeby się nie kleiło. Formujemy wałek o grubości ok. 7 cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie kroimy ciasto w trójkąty.  Odkrawamy dwa końce ciasta pod lekkim ukosem. Przesuwamy nóż kilka centymetrów po cieście, kierując nóż po ukosie w lewą stronę i kroimy. Tak powstają nam trójkątne bułeczki. Nożem wyrównujemy boki. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Pieczemy przez pierwsze 8 minut w 200 stopniach, a następne 15 minut w 180 stopniach.
Przepis na te bułeczki podpatrzyłam na blogu Adam piekarz, nie zabrakło w nim moich zmian :)






4 komentarze:

  1. Pyszne bułeczki. Domowe pieczywo jest najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki nigdy nie jadłem :), dobrze że coś innego i że mąka gryczana, bo bułki wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłem, wyszły pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń