Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 6 żółtek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 6 białek,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
- 1,5 budyniu waniliowego bez cukru,
- 1 łyżka amaretto,
- 600 ml mleka,
- 200 g masła,
- 2 łyżki cukru.
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki,
- 100 g płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Składniki
na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Dwie takie same blaszki (u
mnie 25cm x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy rozwałkowane ciasto lub wyklejamy spód blaszki ciastem. Jeśli nie
mamy takich samych blaszek to po upieczeniu pierwszej blaszki pieczemy
drugą, tylko dobrze jak ciasto i bezę zrobimy bezpośrednio przed
pieczeniem. Następnie na każde ciasto wykładamy po 200 g dżemu z czarnej
porzeczki. Ubijamy pianę z białek na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo
dosypujemy cukier i na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.. Wykładamy
połowę bezy na każdą blaszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40
minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podczas pieczenia robimy krem. Gotujemy budynie z cukrem na mleku. Ostudzone miksujemy z miękkim masłem
i amaretto. Ostudzone ciasto przekładamy kremem i odstawiamy na 2-3 godziny
do lodówki.
Inspirowałam się przepisem ze strony Moje wypieki.
Mega słodziutkie, piękne z wyglądające ciasto, poproszę kawałek !@ :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha! <3
OdpowiedzUsuńPyszne i eleganckie ciacho:)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być pyszne!
Szczęśliwego 2015! *.*
Wspaniałe ciacho:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, jest pyszne. Ślicznie Ci wyszło :-)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia zawsze robi z różnymi bakaliami na wierzchu i spodzie :) To najlepsze ciasto!
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
U mnie to ciasto nazywa się pysznotka, i rzeczywiście smakuje pysznie. Ale by zjadła..............
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorota
Najlepsze ciasto ! ^^
OdpowiedzUsuńFantastyczna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto:)
OdpowiedzUsuń