Składniki:
- 250g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 5 jajek,
- 250g masła,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka mleka,
- ok. 100 g mieszanki do keksa,
- 50 g orzechów włoskich,
- 1 garść żurawiny
Przygotowanie:
Mieszankę
keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do
masy dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę
i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu
dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto
przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i
posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego
patyczka w 180 stopniach.
Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki.
Pyszny keks, uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńKeks to niebo w gębie. Liubię! :)
OdpowiedzUsuńKeks - ulubione ciasto mojej ŚP cioci.. i powiem szczerze że i ja sama sie do niego przekonałam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy :)
Uwielbiam to ciasto i mogę jeść bez przerwy, nigdy mi się nie nudzi :-)
OdpowiedzUsuńTaki pełen bakalii musiał być wyjątkowo pyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńTylko sody mi brakuje, a juz bym poszla do kuchni piec :-) Bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuń