wtorek, 27 stycznia 2015

Granola z rodzynkami i suszonymi malinami

Składniki:

  •  250 g płatków owsianych Kłos Pol,
  •  60 g słonecznika łuskanego,
  • 60 g sezamu,
  • 2 garście migdałów blanszowanych,
  • 1 garść suszonych malin,
  • 1 garść rodzynek,
  • 50 g cukru trzcinowego Fresano,
  • 5 łyżek miodu,
  • 5 łyżek soku jabłkowego,
  • 2 szczypty soli.

Przygotowanie:

Często na śniadanie jadam jogurt z musli, ale odkąd zrobiłam granolę już wiem, że musli nigdy nie kupię :) Granola jest 1000 razy smaczniejsze i zdrowsza, sama mogę sobie komponować jej skład i wiem co jem :)

Do miski wsypujemy płatki owsiane, słonecznik, sezam, migdały, cukier, miód (nie musi być płynny- rozpuści się w piekarniku) i sól. Dolewamy sok jabłkowy, możemy go zastąpić 1/2 jabłka startego na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy granolę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Co 5 minut mieszamy granolę łyżkę drewnianą. Na upieczeniu dodajemy suszone maliny i rodzynki. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnego słoika. Możemy ją tak przechowywać kilka tygodni.


7 komentarzy:

  1. Granolę mam zawsze w domu. Twoja wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Granola idealnie sprawdza się na śniadanie. I jeszcze te suszone maliny, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa granola to jest to :)

    OdpowiedzUsuń