SKŁADNIKI:
- 1,5 kg żeberek,
- 4 łyżki miodu Wileńskich,
- 1 cebula,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- patisony żółte Orzech.
Przygotowanie:
Żeberka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy co jedną lub drugą kość.
Oprószamy solą i pieprzem - mieszamy. W miseczce przygotowujemy marynatę:
płynny miód (jeśli mamy twardy miód to należy go podgrzać w rondelku na
małym ogniu, cały czas mieszając), tymianek, słodką paprykę, czosnek
niedźwiedzi i oliwę. Mieszamy wszystko i zalewamy marynatą żeberka. Najlepiej
jest założymy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wymieszamy żeberka.
Następnie dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Odstawiamy na kilka godzin do
lodówki. Przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 90 minut przez 10
minut w 200 stopniach, a potem w 180.
wyglądają pięknie, super przepis :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na żeberka :-)
OdpowiedzUsuń