środa, 7 stycznia 2015

Żeberka w miodzie

SKŁADNIKI:


  • 1,5 kg żeberek,
  • 4 łyżki miodu Wileńskich,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • patisony żółte Orzech.

Przygotowanie:

  Żeberka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy co jedną lub drugą kość. Oprószamy solą i pieprzem - mieszamy. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód (jeśli mamy twardy miód to należy go podgrzać w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając), tymianek, słodką paprykę, czosnek niedźwiedzi i oliwę. Mieszamy wszystko i zalewamy marynatą żeberka. Najlepiej jest założymy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wymieszamy żeberka. Następnie dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 90 minut przez 10 minut w 200 stopniach, a potem w 180.

2 komentarze: