Składniki:
- 14 czarnych oliwek bez pestek,
- 7 małych łyżeczek serka śmietankowego,
- 7 plasterków marchewki,
- kilka listków sałaty lodowej,
- wykałaczki.
Przygotowanie:
Z
przepisu wychodzi 7 pingwinków- na każdego pingwinka potrzebne są 2 oliwki czarne.
Połowę przygotowanych oliwek nacinamy wzdłuż, tak by przeciąć oliwkę tylko
z jednej strony- w środek oliwki wkładamy serek śmietankowy. Będzie to
brzuszek pingwinka. Delikatnie kawałkiem serwetki wycieramy oliwkę, przeciągamy po serku by go wygładzić. Następnie z plasterka marchewki odcinamy
trójkącik- będą to stopy. Z trójkącika, który odcieliśmy robimy nos.
Wkładamy ten trójkącik w drugą oliwkę- w dziurkę po pestce. Na wykałaczkę
nadziewamy głowę, brzuszek i stopy. Układamy pingwinki na liściach sałaty.
Takich jeszcze nie widziałam, świetne! :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentują :)
OdpowiedzUsuńFajne te pingwinki :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne pingwinki:)
OdpowiedzUsuń