piątek, 9 stycznia 2015

Makaron penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i oliwkami

Składniki:


  • 200 g rurki,
  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie,
  • 300 ml kremówki,
  • 6 brykietów szpinaku,
  • kilka zielonych oliwek,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem.





4 komentarze:

  1. Oliwek nigdy nie dodawałam do makaronu ze szpinakiem, a w sumie mogą pasować i dodawać fajnego smaku :) spróbuję!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń