Składniki:
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000,
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 3 łyżki letniej wody,
- 0,5 szklanki płatków pszennych (mogą być owsiane, orkiszowe czy żytnie),
- 1 szklanka wrzątku,
- 2 łyżki miodu Wileńskich,
- 1 łyżka masła,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- do posmarowania bułek: 1 jajko+ 2 łyżki płatków pszennych.
Przygotowanie:
W miseczce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Odstawić na 5 minut. Do innej miski wsypać płatki pszenne, miód, masło, sól i zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się miodu i masła i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać obie mąki, dodać siemię lniane, rozpuszczone drożdże i ostudzone płatki. Wymieszać, ciasto będzie się kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować 10-12 bułeczek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami pszennymi. Piec ok. 15-17 minut do zarumienienia w 190 stopniach.
Przepis zaczerpnięty z bloga Moje wypieki z małymi moimi zmianami :) Użyłam innej mąki i dodałam jej więcej, bo ciasto się trochę kleiło, zamieniłam płatki owsiane na pszenne, nie zmieliłam siemienia lnianego- dodałam je w ziarenkach.
Oj, zagladanie na blogi kulinarne bez sniadania, to zawsze blad!
OdpowiedzUsuńSliczne i apetyczne!
Poprosze!
:)
Pyszne domowe bułeczki :) Robię podobne! :)
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńpiękne, zdrowe bułki:) mam na nie ochotę z twarożkiem i miodem:)
OdpowiedzUsuńAż zrobiłaś mi ochotę na świeże pieczywo :)
OdpowiedzUsuń