Składniki:
- 1 kg mięsa szynka wieprzowa,
- 4 cebule,
- kilka łyżek oleju,
- sól,
- pieprz,
- do podlewania: woda lub bulion- ja podlewałam wodą.
Przygotowanie:
Mięso z
szynki myjemy i osuszmy ręcznikiem papierowym. Następnie usuwamy wszystkie błonki. Kroimy w
paseczki o długości ok. 4 cm. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Można
takie mięso schłodzić w lodówce przez noc, żeby troszkę się przegryzło, ale nie
trzeba (u mnie się chłodziło:)). Następnie rozgrzewamy olej i wrzucamy
mięsko na patelnie. Podsmażamy i mieszamy. Po 15 minutach zmniejszamy ogień i
przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą lub bulionem. Jak
odparuje to znowu podlewamy, tak by mięsko się nie przypalało. Po
godzinie dodajemy pokrojone w księżyce cebule. Jeszcze ok. 30 minut
podsmażamy, co jakiś czas mieszamy.
Fajny pomysł na mięsko. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie mięsko, a cebulkę z patelni zajadam z ziemniaczkami lub nakładam na kromkę chleba, pycha!
OdpowiedzUsuńTaki gulasz to coś dla mnie, uwielbiam cebule, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBulion może dodać dodatkowy, dobry smak :)
OdpowiedzUsuń