Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mleka,
- 6 łyżek masy z białego maku (taka masa jak do rogali marcińskich),
- 200 g masła,
- do obtoczenia: starte migdały.
Przygotowanie:
Masa została mi jak robiłam rogale marcińskie, więc zamroziłam ją sobie. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne.
Do miski
wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło,
cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz
krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o
grubości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w startych migdałach lub innych
orzechach. Schładzamy godzinę w lodówce. Po tym czasie kroimy wałeczki w
plasterki ok. 0,5 cm grubości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach.
Wyglądają bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia mak. Muszę mu zrobić takie ciasteczka:) Wyglądają doskonale.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, myślę, że niedlugo sobie przygotuje takie ciasteczka - duzo zdrowsze, niz kupne :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, uwielbiam piec ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacha. Świetnie się prezentują i z pewnością też tak smakują :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasteczka! :) Na pewno smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuń