Chleb tostowy powinien być pieczony w metalowej keksówce, tak żeby rósł tylko w górę. Ja mam już takie przyzwyczajenie, że wszystkie chleby piekę w silikonowych foremkach, dzięki temu nie muszę smarować foremek i nie mam problemu z wyciąganiem pieczywa z nich. Jeden minus jest taki, że chlebek rośnie wtedy też na boki i przez to nie ma takiego kształtu jak chleb tostowy. Coś za coś- wygoda za wygląd :)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500,
- 1/2 szklanki letniego mleka,
- 1/2 szklanki letniej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 jajko,
- sezam do posypania.
Przygotowanie:
W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę przygotowanego letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy pozostałe mleko, wodę, żółtko jajka i zaczyn. Mieszamy ciasto łyżką ok. 5-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przemieszałam jeszcze kilka razy łyżką i przełożyć do keksówki (jeśli używacie metalowej do wysmarujcie ją masłem i obsypcie sezamem). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach pieczenia wyciągamy chlebek z foremki i 10 pieczemy go górą do dołu na kratce.Przepis podpatrzyłam na blogu atinabc
Śliczny. Domowy chlebek to jest to ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tosty i taki chlebek chętnie bym upiekła:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda twój chleb i pewnie super smakuje :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglada , taki pulchniuki
OdpowiedzUsuńFajny chlebek. Na pyszne śniadanko super :-)
OdpowiedzUsuńWow, idealnie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńwspaniały:) nie ma jak domowe pieczywko:)
OdpowiedzUsuńDoskonały, co domowy chleb to domowy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb prosto z pieca! Kolor fantastyczny! :)
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam,wyszedł pyszny i wyglądał jak ten na zdjęciu,tylko dodałam dwie łyżki mąki więcej bo wydawało mi się że jest za rzadkie
OdpowiedzUsuń