czwartek, 5 lutego 2015

Chleb tostowy. Chlebek pszenny.


Chleb tostowy powinien być pieczony w metalowej keksówce, tak żeby rósł tylko w górę. Ja mam już takie przyzwyczajenie, że wszystkie chleby piekę w silikonowych foremkach, dzięki temu nie muszę smarować foremek i nie mam problemu z wyciąganiem pieczywa z nich. Jeden minus jest taki, że chlebek rośnie wtedy też na boki i przez to nie ma takiego kształtu jak chleb tostowy. Coś za coś- wygoda za wygląd :)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 1/2 szklanki letniej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • sezam do posypania.

Przygotowanie:

W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę przygotowanego letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy pozostałe mleko, wodę, żółtko jajka i zaczyn. Mieszamy ciasto łyżką ok. 5-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przemieszałam jeszcze kilka razy łyżką i przełożyć do keksówki (jeśli używacie metalowej do wysmarujcie ją masłem i obsypcie sezamem). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach pieczenia wyciągamy chlebek z foremki i 10 pieczemy go górą do dołu na kratce.


Przepis podpatrzyłam na blogu atinabc

10 komentarzy:

  1. Śliczny. Domowy chlebek to jest to ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tosty i taki chlebek chętnie bym upiekła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda twój chleb i pewnie super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny chlebek. Na pyszne śniadanko super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały:) nie ma jak domowe pieczywko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonały, co domowy chleb to domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowy chleb prosto z pieca! Kolor fantastyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś upiekłam,wyszedł pyszny i wyglądał jak ten na zdjęciu,tylko dodałam dwie łyżki mąki więcej bo wydawało mi się że jest za rzadkie

    OdpowiedzUsuń