Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki orzechów laskowych,
- 100 g suszonych fig,
- 10 suszonych daktyli,
- 1/2 szklanki migdałów,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1/2 szklanki miodu Orzech,
- 5 łyżek mąki,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
Wszystkie bakalie i orzechy mieszamy razem. Figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawiamy fig ogonka, a z daktyli wyjmujemy pestki). Orzechy siekamy drobno. Obtaczamy wszystkie bakalie w mące. Następnie w małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Przekładamy bakalie do foremki od tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy nasze ciasto gęstym syropem z miodu. Pieczemy około 30 minut w 150 stopniach. Taki deser jest bardzo słodki, ale bardzo smaczny.
Tu sa same bakalie - rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, w sam raz dla bezglutków :)
OdpowiedzUsuńWspaniały bakaliowiec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie