piątek, 6 lutego 2015

Panforte di Siena. Włoskie ciasto pełne bakalii.

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych,
  • 100 g suszonych fig,
  • 10 suszonych daktyli,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1/2 szklanki miodu Orzech,
  • 5 łyżek mąki,
  • 2 łyżki masła.

  • Przygotowanie:

       Wszystkie bakalie i orzechy mieszamy razem. Figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawiamy fig ogonka, a z daktyli wyjmujemy pestki). Orzechy siekamy drobno. Obtaczamy wszystkie bakalie w mące. Następnie w małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Przekładamy bakalie do foremki od tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy nasze ciasto gęstym syropem z miodu. Pieczemy około 30 minut w 150 stopniach. Taki deser jest bardzo słodki, ale bardzo smaczny.

3 komentarze:

  1. Tu sa same bakalie - rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, w sam raz dla bezglutków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały bakaliowiec.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń