niedziela, 8 lutego 2015

Ciastka jaglane. Bezglutenowe ciastka z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • 120 g kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki miodu z cynamonem Wileńskich,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • wisienki z dżemu (u mnie domowy).

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przesypujemy ją do rondelka i zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, żeby kasza nie przywarła do dna rondelka. Możemy także użyć kaszy w woreczkach, wtedy nie będzie trzeba jej tak pilnować i mieszać :) Po ugotowaniu studzimy kaszę i dodajemy do niej miód, jajka, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i siemię lniane. Mieszamy i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią - tak by miały ok. 1 cm wysokość.  Wyszło mi 18 takich ciasteczek. Na środek każdego ciastka układamy wisienkę z dżemu. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam kasze jaglaną i wszystko co może z niej powstać :) Twoje ciasteczka wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te ciasteczka, pysznie wyglądają i z pewnością są zdrową słodką przekąską :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie nastawiłam kaszę, by zrobić ciasteczka z Twojego przepisu. Jedna mała uwaga. Jeśli kaszę zalejesz zimną wodą i gotujesz na małym ogniu, to nie musisz mieszać. Nic się nie przypali (chyba, że będzie na ogniu jeszcze po wygotowaniu wody)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe, jednak zawsze wolę przemieszać :)

      Usuń