poniedziałek, 9 lutego 2015

Suszony schab z pończochy. Domowa wędlina.

Przepis na ten suszony schab znalazłam na blogu Joli. Najpierw schabik spędził trochę czasu w lodówce, później sobie tydzień wisiał, a dzisiaj został rozkrojony i skonsumowany :)

Składniki:

  •  1 kg schabu bez kości,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki soli + 1 łyżka soli do peklowania,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 pończocha.

Przygotowanie:

Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Obtaczamy dokładnie w cukrze i odstawiamy na 24 godziny do lodówki- co kilka godzin wylewamy powstały sok z mięsa. Po dobie myjemy mięso, osuszamy i obtaczamy w soli wymieszanej z solą do peklowania. Ponownie odstawiamy do lodówki na 24 godziny i co kilka godzin wylewamy sok z mięsa. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w przyprawach (ja swój schabik obwiązałam sznurkiem, żeby nadać mu ładniejszego kształtu, ale nie jest to konieczne). Wkładamy schab do pończochy (nowej) i wieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu na tydzień. Należy kroić w cieniutkie plasterki. Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Hey,
    Zbieram chetnych do akcji " Badz fit , na co dzien i od święta". Akcja polega na wykonaniu dwóch dań kuchni fit , w wersji codziennej i na świateczny obiad. Dania przygotujemy w dniach 20,21,22 lutego, publikacja na blogach w dniu 24.02.2015r. godz. 19:30.
    Osoby chetne zapraszam na mojego bloga : www.krzywkromeczka.blogspot.com i wpisanie się na listę chętnych w poscie na w.w temat.
    Pozdrawiam i zachecam do udziału.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, też muszę taki przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, już kiedyś o nim słyszałam. Z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. też taką robię, super przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój dzisiaj idzie do pończochy :-), co z tego wyjdzie dam znać :-))))))))

    elżbieta

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszedł super,....Polecam :-)

    Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że się udało i smakowało :)

      Usuń
  7. robie podobny, ale do koncowej obsybki dodaje czosnek....jest sup
    er

    OdpowiedzUsuń
  8. nie mam soli peklowanej a musi byc koniecznie?????

    OdpowiedzUsuń
  9. A w lodówce ma być przykryte ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przykryć folią by zapachy nie przenikały.

      Usuń