czwartek, 12 lutego 2015

Donaty z piekarnika. Pączki z dziurką.

 Nie są to typowe pączki, ale bardziej drożdżówki zrobione na kształt pączków no i z piekarnika :) a smakują też rewelacyjnie :)

Składniki:

  •  500 g mąki pszennej typ 500,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.


 

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, pokruszone drożdże, letnie mleko, dwa roztrzepane jajka i ostudzone rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto (grubość ok 1,5 cm) i wycinamy kółka szklanką, a kieliszkiem wycinam dziurki w pączkach. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Przed pieczenie smarujemy donaty roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po ostudzeniu rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną mleka w kąpieli wodnej. Maczamy w niej pączki i posypujemy posypką.

Podane z Porcelana Bogucice

Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny


4 komentarze:

  1. Super pomysł na donaty. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze to mniej kaloryczne :) a i pewnie smaczniejsze, nieprzesiąknięte tłuszczem! pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są, nie jadłam pączków ani donatów z piekarnika nigdy, ale Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń