Składniki:
- 125 ml maślanki,
- 100 g mąki gryczanej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki sody,
- kilka kropli amaretto,
- konfitura wiśniowa.
Przygotowanie:
W misce roztrzepujemy jajko z maślanką. Dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki. Na koniec dodajemy kilka kropli amaretto. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron.
Dobry pomysł z tą mąką;) Zdrowe i pyszne;)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńPYCHOTA :-) omnomnomnom
OdpowiedzUsuńpiękne placuszki - śniadanie idealne !!
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają:) Uwielbiam mąkę gryczaną.
OdpowiedzUsuńpyszna góra placków :)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki, bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na śniadanie, taki "podobny" naleśnik, a różni się jednak od tradycyjnego :)
OdpowiedzUsuń