wtorek, 10 lutego 2015

Gryczane placki na maślance

Składniki:

  • 125 ml maślanki,
  • 100 g mąki gryczanej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • kilka kropli amaretto,
  • konfitura wiśniowa.




Przygotowanie:

W misce roztrzepujemy jajko z maślanką. Dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki. Na koniec dodajemy kilka kropli amaretto. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron.


8 komentarzy:

  1. Dobry pomysł z tą mąką;) Zdrowe i pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. PYCHOTA :-) omnomnomnom

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne placuszki - śniadanie idealne !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wyglądają:) Uwielbiam mąkę gryczaną.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne placuszki, bardzo ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry pomysł na śniadanie, taki "podobny" naleśnik, a różni się jednak od tradycyjnego :)

    OdpowiedzUsuń