piątek, 13 lutego 2015

Makaron z papryką, brokułem, serem korycińskim w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki,
  • podwójna pierś kurczaka,
  •  1 czerwona papryka,
  • 1 brokuł,
  • kilka plasterków sera korycińskiego,
  • 400 ml kremówki,
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 2 łyżeczki przyprawy do drobiu,
  • sól,
  • pieprz.






Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę i różyczki brokuła (obgotowane w osolonej wodzie ok. 2-3 minutki). Po ok. 10 minutach zalewamy całość kremówką i gotujemy, aż do zgęstnienia. Na koniec przyprawiamy pieprzem, suszonymi pomidorami i bazylią. Makaron polewamy gorącym sosem i układamy na nim plasterki sera korycińskiego. Smacznego!

Makaron podany na Porcelana Bogucice

3 komentarze: