Składniki:
- 125 g płatków owsianych,
- 125 g płatków jaglanych Kłos Pol,
- 1 garść suszonej morwy,
- 1 garść chipsów kokosowych,
- 1 garść rodzynek korynckich,
- 2 garście blanszowanych migdałów,
- 3 łyżki słonecznika łuskanego,
- 3 łyżki sezamu,
- 5 łyżek miodu Orzech,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 szczypty soli,
- 6 łyżek wody.
Przygotowanie:
W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik, sezam, migdały, miód, cukier, sól i wodę. Mieszamy. Przekładamy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach. Mieszamy co 5 minut, tak by miód się rozpuścił i posklejał składniki ze sobą. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy suszoną morwę, rodzynki korynckie i chipsy kokosowe. Granolę przekładamy do szczelnego słoiczka (ja przechowuję w słoiczku
More than Jar). Możemy tak ją przechowywać do kilku tygodni.
Uwielbiamy suszoną morwę :) Właśnie dzisiaj całą paczuszkę zjadłyśmy, jak żelki :P
OdpowiedzUsuńFantastyczna granola Aguś :-) ja uwielbiam takie na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńGranolę lubię i robię, ale morwy jeszcze nie próbowałam. Musze to zmienić:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z tą morwą.Chętnie bym posmakowałą;)
OdpowiedzUsuńgenialna domowa granola!
OdpowiedzUsuńdomowa granola - uwielbiam !!
OdpowiedzUsuń