poniedziałek, 16 lutego 2015

Granola z płatkami jaglanymi i suszoną morwą

Składniki:

  • 125 g płatków owsianych,
  • 125 g płatków jaglanych Kłos Pol,
  • 1 garść suszonej morwy,
  • 1 garść chipsów kokosowych,
  • 1 garść rodzynek korynckich,
  • 2 garście blanszowanych migdałów,
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 5 łyżek miodu Orzech,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 szczypty soli,
  • 6 łyżek wody.

Przygotowanie:

   W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik, sezam, migdały, miód, cukier, sól i wodę. Mieszamy. Przekładamy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach. Mieszamy co 5 minut, tak by miód się rozpuścił i posklejał składniki ze sobą. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy suszoną morwę, rodzynki korynckie i chipsy kokosowe. Granolę przekładamy do szczelnego słoiczka (ja przechowuję w słoiczku More than Jar). Możemy tak ją przechowywać do kilku tygodni.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiamy suszoną morwę :) Właśnie dzisiaj całą paczuszkę zjadłyśmy, jak żelki :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna granola Aguś :-) ja uwielbiam takie na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Granolę lubię i robię, ale morwy jeszcze nie próbowałam. Musze to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł z tą morwą.Chętnie bym posmakowałą;)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa granola - uwielbiam !!

    OdpowiedzUsuń