wtorek, 17 lutego 2015

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Składniki:

  • 1 kg kaszy jaglanej,
  • gorąca woda do płukania.

Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy na sitko o drobnych oczkach i płuczemy pod bieżącą wodą z kranu. Woda im cieplejsza tym lepiej. Płuczemy tak długo, aż woda spływająca z kaszy będzie przezroczysta. Kaszę na koniec przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do ocieknięcia. Kaszę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 100 stopni i suszymy kaszę przy lekko otwartych drzwiczkach. Co 5-10 minut mieszałam kaszę, tak żeby równo się podsuszyła. Cały czas suszenia to ok. godzinę. Następnie, gdy kasza ostygnie mielimy ją w młynku lub stojącym blenderem na mąkę. Przekładamy do szczelnego pojemnika.


Przepis zaczerpnięty z strony Olga Smile

6 komentarzy:

  1. Super przepis na domową mąkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis! Co można ugotować/upiec z takiej mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciastka, ciasto, placki - co tylko dusza zapragnie ;)

      Usuń
  3. Super, szybko i łatwo można zrobić domową mąkę :-) ja kiedyś robiłam z niej placki, pyszne były :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że tak łatwo zrobić mąkę jaglaną, świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń