Składniki:
- 1 kg kaszy jaglanej,
- gorąca woda do płukania.
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy na sitko o drobnych oczkach i płuczemy pod bieżącą wodą z kranu. Woda im cieplejsza tym lepiej. Płuczemy tak długo, aż woda spływająca z kaszy będzie przezroczysta. Kaszę na koniec przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do ocieknięcia. Kaszę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 100 stopni i suszymy kaszę przy lekko otwartych drzwiczkach. Co 5-10 minut mieszałam kaszę, tak żeby równo się podsuszyła. Cały czas suszenia to ok. godzinę. Następnie, gdy kasza ostygnie mielimy ją w młynku lub stojącym blenderem na mąkę. Przekładamy do szczelnego pojemnika.Przepis zaczerpnięty z strony Olga Smile
Super przepis na domową mąkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! Co można ugotować/upiec z takiej mąki? :)
OdpowiedzUsuńciastka, ciasto, placki - co tylko dusza zapragnie ;)
UsuńSuper, szybko i łatwo można zrobić domową mąkę :-) ja kiedyś robiłam z niej placki, pyszne były :-)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że tak łatwo zrobić mąkę jaglaną, świetnie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna jest taka mąka;)
OdpowiedzUsuń