środa, 18 lutego 2015

Placki z mąki jaglanej

Składniki:

  • 125 ml maślanki,
  • 100 g mąki jaglanej- sprawdź jak ją zrobić,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • konfitura malinowa.








Przygotowanie:

   Do miski wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Roztrzepujemy jajko z maślanką. Następnie dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki.  Odstawiamy ciasto na placki na 15-20 minut by odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Przed każdym smażeniem smarujemy patelnię olejem- najlepiej użyć pędzelka silikonowego do rozprowadzenia. Smażymy z obu stron. Najlepiej smakują z konfiturą :)


5 komentarzy: