Składniki:
- 125 ml maślanki,
- 100 g mąki jaglanej- sprawdź jak ją zrobić,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki sody,
- konfitura malinowa.
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Roztrzepujemy jajko z maślanką. Następnie dodajemy sodę, cukier i stopniowo
dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto na placki na 15-20 minut by odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy
niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Przed każdym smażeniem smarujemy patelnię olejem- najlepiej użyć pędzelka silikonowego do rozprowadzenia. Smażymy z obu stron. Najlepiej smakują z konfiturą :)
Umiesz narobić ochoty na jedzenie!
OdpowiedzUsuńPiękne placki! :) Mam odpowiedź na wczorajsze pytanie! :)
OdpowiedzUsuńPiekne placuszki. I jakie zdrowe !! ;)
OdpowiedzUsuńjaglane placuszki na słodko są świetne!
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki. Uwielbiam je :-)
OdpowiedzUsuń