środa, 25 lutego 2015

Kotlety schabowe z cebulą

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości,
  • 3 duże cebule,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • sałatka szwedzka.

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zarumienienia się bułki. Zdejmujemy kotlety z patelni, a na nowym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Podlewamy ją troszkę wodą, tak by była miękka, ale się nie przypalała. Układamy na niej kotlety, możemy układać warstwami- kotlety i cebulka, kotlety i cebulka. Przykrywamy patelnią i dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Obiad podałam na Porcelana Bogucice

 

8 komentarzy: