sobota, 14 lutego 2015

Wiśnie w czekoladzie

Ostatnio robiłam śliwki i rodzynki w czekoladzie, bardzo nam zasmakowały, więc dzisiaj zapraszam na wiśnie :)

Składniki:

  • 150 g suszonych wiśni,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki kremówki lub mleka.

Przygotowanie: 

Suszone wiśnie zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. Moczymy je co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z rumu i odsączamy na ręczniku papierowym.  Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka postawionego na większym garnku z wodą. Możemy też użyć do tego garnuszka do gotowania mleka (ma on specjalny otwór gdzie wlewa się wodę). Dodajemy mleko lub śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu czekoladę i wrzucamy pojedynczo wiśnie, obtaczamy je w czekoladzie i wyciągamy łyżką. Układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady- możemy schować je do lodówki lub w chłodniejsze miejsce, wtedy przyspieszy nam to ten proces. U mnie zastygały sobie całą noc na kuchennym blacie :)


2 komentarze: