Ostatnio robiłam
śliwki i
rodzynki w czekoladzie, bardzo nam zasmakowały, więc dzisiaj zapraszam na wiśnie :)
Składniki:
- 150 g suszonych wiśni,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kremówki lub mleka.
Przygotowanie:
Suszone wiśnie zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. Moczymy je co
najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z rumu i odsączamy na ręczniku papierowym. Czekoladę łamiemy na kawałki i
wrzucamy do rondelka postawionego na większym garnku z wodą. Możemy też
użyć do tego garnuszka do gotowania mleka (ma on specjalny otwór gdzie
wlewa się wodę). Dodajemy mleko lub śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na
wolnym ogniu czekoladę i wrzucamy pojedynczo wiśnie, obtaczamy je w
czekoladzie i wyciągamy łyżką. Układamy na papierze do pieczenia.
Odstawiamy do zastygnięcia czekolady- możemy schować je do lodówki lub w
chłodniejsze miejsce, wtedy przyspieszy nam to ten proces. U mnie
zastygały sobie całą noc na kuchennym blacie :)
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńŁatwy sposób a takie pyszne :)
OdpowiedzUsuń