czwartek, 26 marca 2015

Babka z nutellą przełożona kremem orzechowym

Pyszna babka z nutellą o orzechowym
smaku, przełożona kremem orzechowym i polana roztopioną białą czekoladą. Choć babka jest dosyć słodka, to nam bardzo smakowała :)

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g nutelli,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 100 g kremu białego z orzechów laskowych,
  • 100 g białej czekolady,
  •  migdały w mlecznej czekoladzie.

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy nutellę i pojedynczo jajka. Miksujemy na wolnych obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa dlatego już niczym jej nie smaruje). Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach. Babka jest nie za dużych rozmiarów, dlatego jeśli chcecie ją zrobić wielkości standardowej babki to musicie podwoić składniki.

Po upieczeniu wyciągamy babkę z foremki i studzimy (ja upiekłam ją na wieczór i odstawiłam na całą noc, po 2 godzinach przykryłam ściereczką). Na następny dzień przekroiłam babkę i przełożyłam kremem. W rondelku rozpuściłam białą czekoladę i polałam nią babkę. Na jeszcze ciepłą czekoladę ułożyłam migdały w czekoladzie.

17 komentarzy:

  1. Babka wyszła piękna i ciekawy smak musi mieć skoro z nutellą;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękna:-) Wyobrażam sobie jej smak:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie, świetna ozdoba nie tylko wielkanocnego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czysta rozpusta dla podniebienia, obłędna babka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna :) Rzadko widuje się przełożone masą babki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała babeczka :) Przepysznie przełożona!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna na wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń