sobota, 28 marca 2015

Pralinki czekoladowe z galaretką

Składniki:

  • 100 g deserowej czekolady,
  • 1 saszetka herbaty fit&slim Teekanne,
  • 100 ml wrzątku,
  • 1 łyżka żelatyny.

Przygotowanie:

Herbatę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia. Wyjmujemy saszetkę i studzimy. W 3-4 łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy do herbaty, mieszając. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, smarujemy pędzelkiem dokładnie brzegi foremek na pralinki, w której mają być czekoladki. Wkładamy foremkę do lodówki na godzinę. Tą czynność powtarzamy jeszcze raz, tak by ścianki z czekolady na pralinki były grubsze. Następnie wlewamy w foremki tężejącą galaretkę. Odstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec ponownie rozpuszczamy czekoladę i zalewamy nią galaretki. Odstawiamy do lodówki.

Kawa podana w Porcelana Bogucice

12 komentarzy: