Składniki:
ciasto:- ok. 2 szklanki mąki,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka oleju z pestek dyni Oleofarm,
- 60 ml mleka,
- 60 ml wody,
- dwie szczypty cukru,
- szczypta soli.
- 1/2 puszki pomidorów,
- kilka kostek sera feta,
- 5 brykietów mrożonego szpinaku,
- kilka czarnych oliwek,
- 8 plasterków żółtego sera,
- 4 plasterki szynki,
- oregano.
Przygotowanie:
Ciasto: W
rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone
drożdże i
cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2
szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej
i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę
mąki
jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części.
Z
każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na
placek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki sera i zawijamy ciasto do środka. Pomidory
miksujemy blenderem i polewamy nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego
sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w
kostkę, plasterki czarnych oliwek, kawałki szynki. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 17 minut w 180
stopniach. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiam czas na 17 minut i
temperaturę 180 stopni.
Następnym razem muszę zrobić taki serowy brzeg:D
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńWyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo fajne pizze
OdpowiedzUsuńCudowna i do tego w wersji mini ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńSuper pizze, widzę że też zrobiłaś :-) fajne w wersji mini :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudownie wygląda, takie małe, piękne i apetyczne arcydzieło. :) Będę na pewno próbować upiec je :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńpo prostu uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne.
OdpowiedzUsuńTak szybko się upieką?
OdpowiedzUsuńtak :) ale trzeba sprawdzać, bo każdy piekarnik grzeje inaczej :)
Usuń