środa, 25 marca 2015

Pizza z serowym brzegiem

Składniki:

ciasto:
  • ok. 2 szklanki mąki,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni Oleofarm,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • dwie szczypty cukru,
  • szczypta soli.
 dodatki:
  • 1/2 puszki pomidorów,
  • kilka kostek sera feta,
  • 5 brykietów mrożonego szpinaku,
  • kilka czarnych oliwek,
  • 8 plasterków żółtego sera,
  • 4 plasterki szynki,
  • oregano.

Przygotowanie:


Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki sera i zawijamy ciasto do środka. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, kawałki szynki. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiam czas na 17 minut i temperaturę 180 stopni.

17 komentarzy: