Składniki:
- 125 g płatków owsianych,
- 125 g płatków jaglanych,
- 1 garść suszonych jagód leśnych,
- 1 garść chipsów kokosowych,
- 1 garść jagód inkaskich,
- 2 garście blanszowanych migdałów,
- 3 łyżki słonecznika łuskanego,
- 3 łyżki sezamu,
- 5 łyżek miodu,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 szczypty soli,
- 6 łyżek wody.
Przygotowanie:
W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich
słonecznik, sezam, migdały, miód, cukier, sól i wodę. Mieszamy.
Przekładamy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
ok. 30 minut w 160 stopniach. Mieszamy co 5 minut, tak by miód się
rozpuścił i posklejał składniki ze sobą. Po wyciągnięciu z piekarnika
dodajemy suszoną jagody leśne, inkasie i chipsy kokosowe. Granolę
przekładamy do szczelnego słoiczka (ja przechowuję w słoiczku
More than Jar). Możemy tak ją przechowywać do kilku tygodni.
Uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanko:)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńDomowa granola to coś co lubię :-)
OdpowiedzUsuńMorwa jest bardzo smaczna, i właśnie można ją dodawać do płatków-smakuje genialnie;)
OdpowiedzUsuńRegularnie popijam herbatkę z morwy ale z tak przygotowaną granolą to wymarzone śniadanie:))
OdpowiedzUsuń