środa, 8 kwietnia 2015

Brokuły z fetą i sosem czosnkowym

Pyszna i szybka sałatka na różnego rodzaju przyjęcia z brokułów i fety polana sosem czosnkowym i pospana prażonymi płatkami migdałów.

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1/2 sera feta,
  • 100 g naturalnego jogurtu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 garść płatków migdałowch.

Przygotowanie:

  Różyczki brokuła gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Ser feta kroimy w kostkę i układamy z brokułem na półmisku. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt z wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze jak sos wcześniej schłodzimy i trochę się przegryzie. Polewamy nim sałatkę. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Posypujemy nimi brokuły przed podaniem.

Brokuły podałam na Porcelana Bogucice

8 komentarzy:

  1. Oj uwielbiam takie brokuły, często je robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To mi się podoba- zdrowo, smacznie i apetycznie. Uwielbiam fetę, jestem wręcz od niej uzależniona. Dlatego jak dla mnie to danie wydaje się idealne. Świetna inspiracja. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często robię taką sałatkę. Ja gotuję brokuły 4 min.(od wrzucenia do wrzącej wody),następnie schładzam. Zamiast migdałów można też dać orzechy włoskie.Są lekko chrupiące i mają piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń