poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Pyszne, kruche żeberka wcześniej podsmażone na patelni, a później duszone w kapuście kiszonej. Pychotka :)

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 szklanka bulionu,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka wędzona.

Przygotowanie:

Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy co 1 lub 2 koście, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną i majerankiem. Dokładnie wcieramy przyprawy i odstawiamy żeberek na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy żeberka do zarumienienia się z każdej strony. Przekładamy je do garnka, układając warstwami: żeberka, kapusta kiszona i warzywa starte na tarce.  Podlewamy bulionem i dusimy ok. 1,5 godziny pod przykryciem.

11 komentarzy: