Pyszne, kruche żeberka wcześniej podsmażone na patelni, a później duszone w kapuście kiszonej. Pychotka :)
Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 2 marchewki,
- 1/2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 szklanka bulionu,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka wędzona.
Przygotowanie:
Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy co 1 lub 2 koście, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną i majerankiem. Dokładnie wcieramy przyprawy i odstawiamy żeberek na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy żeberka do zarumienienia się z każdej strony. Przekładamy je do garnka, układając warstwami: żeberka, kapusta kiszona i warzywa starte na tarce. Podlewamy bulionem i dusimy ok. 1,5 godziny pod przykryciem.
Bardzo apetyczne i pyszne żeberka :)
OdpowiedzUsuńsmakowite i takie domowe!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMój mąż uwielbia i czasem robię. Żeberka i kapusta to świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńdokładnie, nam też zasmakowało :)
UsuńBardzo lubię dania z kiszoną kapustą :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszne, domowe danie obiadowe :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJutro wypruboje Pani przepis. Zawsze robiłem je z miodem zapisane w piekarniku z kapusta,
OdpowiedzUsuń