Składniki:
masa mleczna:- 1/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 175 g miękkiego masła,
- 1 szklanka mleka w proszku.
- 100 g masła,
- 160 g nutelli,
- 1 łyżka kakao,
- 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych,
- 100 g orzechów laskowych.
- 70 g deserowej czekolady,
- 3 duże wafle.
Przygotowanie:
Masa mleczna: w rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści. Masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego ostudzone mleko i mleko w proszku.Masa z nutelli: miękkie masło ucieramy mikserem, dodajemy nutellę, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy potłuczone tłuczkiem orzechy laskowe i zmielone orzechy, mieszamy łyżką.
Na jednym wafelku rozprowadzamy równo masę z nutelli, przykrywamy wafelkiem, rozprowadzamy masę mleczną, przykrywamy wafelkiem. Na samej górze robimy polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Wafelek schładzamy w lodówce.
Pysznie wyglądają. Z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBARDZO FAJNE ;) NA PEWNO PYSZNE...JA ZAPRASZAM NA ''CIASTO CZEKOLADOWA ZEFIRYNA''WG ANASTAZJI ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/czekoladowa-zefiryna-wg-anastazji.html
Bardzo lubię te wafelki w domowej wersji :)
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne. Jadłam ostatnio ciasto nugatowe - nie moglam sie opędzić :) ciagle bralam dokladki :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńBardzo kusząco wyglądają i chętnie je zrobię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRobiłabyś z połowy masę mleczną, czyli myślisz, że jest jej za dużo? I proszę powiedz mi, czy mleko w proszku wsypujemy do miksowania na koniec czy rozpuszczamy w ym mleku z cukrem? Nie śmiej się ale jestem bardzo początkująca w deserach :D
OdpowiedzUsuńja robiłam z całego przepisu, więc teraz bym zrobiła masę mleczną z połowy składników :) mleko w proszku wsypujemy do utartego masła z mlekiem normalnym. Jak coś pytaj śmiało, po to tu jestem :)
UsuńA zwykle mleko można dodać? A te wafle to jakie?
OdpowiedzUsuńmleko musi być w proszku, a wafle takie duże, pakowane są po kilka sztuk
UsuńZwykłe mleko jest po to żeby rozpuść mleko w proszku
Usuńmleko gotujemy z cukrem, ucieramy masło i dopiero dodajemy mleko w proszku
Usuńz normalnym mlekiem nie wyjdzie, to jest zupełnie inny smak :)
UsuńNo i piękne :) wyglądają rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńZapowiadają się przepysznie! Uwielbiam takie przysmaki :)
OdpowiedzUsuńjak one wspaniale wyglądają :) jakbym spotkała takie na półce w sklepie, od razu znalazły by się w koszyku :)
OdpowiedzUsuń