Będąc na ryneczku nie mogłam przejść obojętnie obok botwinki, od razu w moim koszyku znalazły się jej 2 pęczki i pęczek koperku ;)
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1/2 pietruszki,
- 2 litry bulionu (u mnie drobiowy),
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 3 łyżki śmietanki 30%,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieWbk8gLdRR9IuPFNOr19T7g-SqKU61D5r02Ts0BhcFiWgvJgJ-KNd-HY8EPzU9mF-SIwgorjfXyGcDg5u1WdRGe2yWEljGWgFGPr45scKh8jI7nZXDBQDvIp-sp8KmUQHUkOQMO9h_LI/s400/DSC_2501.JPG)
Buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Wraz z pokrojonymi łodygami wrzucamy do bulionu i gotujemy (niektórzy dodają też liście botwinki). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupki (możecie osobno je ugotować, ja gotuję wszystko razem :)) Marchewkę i pietruszkę, obieramy,ścieramy na tarce i hop siup do zupki :) Po 20 minutach jak ziemniaczki i botwinka są już miękkie przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu dodajemy śmietankę i koperek.
Zupkę podałam na
Porcelana Bogucice
Jem co roku zupę z botwinki, jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńmoich też :)
UsuńOch tak, botwinka o tej porze roku to pozycja obowiązkowa :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
UsuńBardzo ją lubię :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam :) Obowiązkowa pozycja w wiosennym menu :)
OdpowiedzUsuńWczoraj gotowalam :)
OdpowiedzUsuńKażdy blog dietetyczny powinien mieć dział, który zawierałby przepisy na zdrowe zupy. To przede wszystkim zdrowy, ale i ciepły posiłek, który każdy z nas powinien zjeść w ciągu dnia. Idealnie uzupełnia braki witamin i mikroelementów.
OdpowiedzUsuń