Pyszne gołąbki bez zawijania, kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1/2 główki młodej kapusty,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 woreczek ryżu,
- 1 jajko,
- 180 g koncentratu pomidorowego,
- 300 ml letniej wody,
- majeranek,
- papryka słodka,
- sól,
- pieprz czarny.
Przygotowanie:
Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem.
Uwielbiam takie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńja też :)
UsuńBardzo lubię takie gołąbki bez zawijania, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńnam też bardzo smakują :)
UsuńKotleciki świetne, a przepis jeszcze lepszy!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, patrząc na Twoje zatęskniłam za ich smakiem :)
OdpowiedzUsuńoj tak, ja w sobotę będę robić większą ilość i mrozić na lenniwe dni, gdy nie będzie mi się chciało stać przy garach :))))
UsuńInteresujace :-) nie myślałam, że można w ten sposór 'potrakwoać' gołąbki!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do wypróbowania :)
UsuńFajnie danie, apetycznie i zielono! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo wiosenne danie i pewnie pyszne;))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńJadłam podobne u kolezanki i bardzo mi smakowały.Dzis spróbuję sama zrobić .Dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj .Pycha i mało pracy
OdpowiedzUsuńPolecam, nawet facet jest w stanie je przygotować :)
OdpowiedzUsuńIle sztuk z takich proporcji wyjdzie?;)
OdpowiedzUsuńTo zależy od wielkości gołąbków, u mnie wyszło około 10 ☺
UsuńDziś robiłam pierwszy raz i wyszły pyszne i roboty mniej niż przy normalnych gołąbkach :)
OdpowiedzUsuńGołąbki bez zawijania jednak też są świetne i smakują
OdpowiedzUsuń