środa, 27 maja 2015

Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku)

Pyszne gołąbki bez zawijania, kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 woreczek ryżu,
  • 1 jajko,
  • 180 g koncentratu pomidorowego,
  • 300 ml letniej wody, 
  • majeranek,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz czarny.

Przygotowanie:

Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem.






22 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie gołąbki bez zawijania, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki świetne, a przepis jeszcze lepszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam, patrząc na Twoje zatęskniłam za ich smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, ja w sobotę będę robić większą ilość i mrozić na lenniwe dni, gdy nie będzie mi się chciało stać przy garach :))))

      Usuń
  4. Interesujace :-) nie myślałam, że można w ten sposór 'potrakwoać' gołąbki!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo wiosenne danie i pewnie pyszne;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam podobne u kolezanki i bardzo mi smakowały.Dzis spróbuję sama zrobić .Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj .Pycha i mało pracy

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam, nawet facet jest w stanie je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile sztuk z takich proporcji wyjdzie?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od wielkości gołąbków, u mnie wyszło około 10 ☺

      Usuń
  10. Dziś robiłam pierwszy raz i wyszły pyszne i roboty mniej niż przy normalnych gołąbkach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gołąbki bez zawijania jednak też są świetne i smakują

    OdpowiedzUsuń