Składniki:
- biszkopt:
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao.
- krem:
- 250 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2-3 łyżki kremu mleczny migdał,
- 1/2 łyżeczki kakao,
- 1 banan.
Przygotowanie:
biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach.krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy krem i kakao, mieszamy do połączenia się składników.
Rozwijamy biszkopt i wylewamy na niego krem, układamy z brzegu banana i zwijamy ponownie. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gorący biszkopt układamy na ścierce obsypanej cukrem i zwijamy w roladę (razem ze ścierką).
Rolada z bananem, wyszła świetnie.Musi smakować;)
OdpowiedzUsuńoj tak, smakuje :)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper pomysł Aguś :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, lubię połączenie banana i czekolady :)
OdpowiedzUsuńMniam .... ale piękna ta rolada. Musi być pyszna, uwielbiam połączenie banana i czekolady.
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, jest smaczna :)
UsuńOstatnio bardzo często robię rolady, skorzystam z Twojego przepisu,bo jest świetny :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak zrobisz ;)
UsuńFantastyczna rolada, ja trochę boję się rolad ale twoja wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńnie ma się czego bać :)
Usuń