czwartek, 28 maja 2015

Rolada czekoladowa z bananem

Składniki:

  • biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao.
  • krem:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2-3 łyżki kremu mleczny migdał,
  • 1/2 łyżeczki kakao,
  • 1 banan.

Przygotowanie:

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy krem i kakao, mieszamy do połączenia się składników.

Rozwijamy biszkopt i wylewamy na niego krem, układamy z brzegu banana i zwijamy ponownie. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Gorący biszkopt układamy na ścierce obsypanej cukrem i zwijamy w roladę (razem ze ścierką).

12 komentarzy:

  1. Rolada z bananem, wyszła świetnie.Musi smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie, lubię połączenie banana i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam .... ale piękna ta rolada. Musi być pyszna, uwielbiam połączenie banana i czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio bardzo często robię rolady, skorzystam z Twojego przepisu,bo jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna rolada, ja trochę boję się rolad ale twoja wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń