Składniki:
- biszkopt:
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- 80 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- masa kubusiowa:
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 350 ml Kubusia zielonego,
- 350 ml Kubusia czerwonego,
- 200 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- masa śmietanowa:
- 330 ml śmietanki 30 %,
- 1 śmietan fix,
- 1 łyżka cukru,
- dodatkowo:
- ok. 20 herbatników,
- starta gorzka czekolada.
Przygotowanie:
biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.masa kubusiowa: Przygotowujemy sobie 2 garnki. Do każdego wlewamy 3/4 Kubusia (w jednym zielony, a w drugim czerwony) gotujemy, do pozostałej części soczku (w oddzielnych szklankach zielony i czerwony) wsypujemy po jednym budyniu i po łyżce cukru. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki.
masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień.
Talerzyk na zdjęciu to Porcelana Bogucice
Ciekawy pomysł z wykorzystaniem kubusia,bardzo apetyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPyszne ciacho, świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega;)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńRobiłam kiedyś takie "kubusiowe" ciasto i bardzo mi smakowało. Twój pomysł bardzooo mi się podoba i chyba go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić :)
Usuńi tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń