piątek, 8 maja 2015

Makaron w sosie śmietanowym ze szparagami, kurczakiem i czerwonym pieprzem

Składniki:

  • 150 g makaronu świderki,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 5 zielonych szparagów,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1/4 naparu green tea,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pestki dyni,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki,
  • czerwony pieprz ziarnisty,
  • czarny pieprz mielony,
  • sól.

Przygotowanie:


Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli i zielonej herbacie. Następnie podsmażyłam je na patelni. Na osobnej patelni podsmażyłam szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką, podgrzałam do zgęstnienia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie dodałam pokrojone szparagi. Makaron polałam sosem, posypałam pestkami dyni i czerwonym pieprzem.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam szparagi w każdym wydaniu.Bardzo kusząca propozycja;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle pyszności w jednej potrawie:) Zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu kupić te szparagi! Mmm!

    OdpowiedzUsuń