Dzisiaj naszło mnie na coś lekkiego, zainspirowałam się trochę pomysłem Karola Okrasy i zamarynowałam cebulkę w oliwie i sosie balsamico (Karol marynował w oliwie i occie cherry)
Składniki:
- 1 garść liści świeżego szpinaku,
- 1/2 serka burgos,
- 1 plaster melona,
- kawałek gruszki,
- 1 plasterek szynki serrano,
- 1 łyżka jagód goji,
- 1/3 szalotki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka sosu balsamico.
Przygotowanie:
Liście szpinaku umyłam i osuszyłam. Oderwałam łodygi. Ułożyłam na nich pokrojonego w kostkę melona, słupki gruszki i kawałki serka burgos. Szynkę rozerwałam i położyłam na liściach szpinaku. Następnie pokroiłam szalotkę w piórka i zalałam oliwą i balsamico. Polałam takim sosem sałatkę, a na koniec posypałam jagodami goji.
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLekko, zdrowo i pysznie oczywiście :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWow, cudowna sałatka. Bardzo lubię wszystkie składniki, więc chętnie wykorzystam. Dodatek jagód goji to też świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń