środa, 6 maja 2015

Szparagi z jajkiem w koszulce


Podobno szparagi najlepiej smakują z jajkiem w koszulce... więc musiałam je zrobić :) Szparagi wyszły mi przepyszne, a do tego to płynne żółtko... żałuję tylko, że zrobiłam tylko jedno jajko w koszulce do
szparagów:)

Składniki:

  • 6 zielonych szparagów (cienkie),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki octu,
  • szczypta soli,
  • 1 plasterek szynki parmeńskiej,
  • czerwony pieprz.

Przygotowanie:

 Szparagi umyłam i osuszyłam. Odcięłam stwardniałe końce, ułożyłam je na rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek. Szparagi smażyłam po minucie z każdej strony. Na tej samej patelni podsmażyłam trochę szynkę parmeńską. W rondelku zagotowałam wodę z octem i szczyptą soli. Z bardzo małej wysokości wbiłam jajko i gotowałam je 4 minuty. Ułożyłam je na szparagach i posypałam czerwonym pieprzem. Jajko przecięłam, tak by wypłynęło z niego żółtko.

Szparagi podałam na Porcelana Bogucice

10 komentarzy:

  1. Ja wczoraj jadłam z jajkiem sadzonym :-) pycha :-) w koszulce jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam z jajkiem w koszulce, ahhh... to płynne żółtko :)

      Usuń
  2. Pyszna propozycja i taka wiosenna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. choć nie przepadam za szparagami, to chyba skuszę się na ten przepis. bo wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń