szparagów:)
Składniki:
- 6 zielonych szparagów (cienkie),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki octu,
- szczypta soli,
- 1 plasterek szynki parmeńskiej,
- czerwony pieprz.
Przygotowanie:
Szparagi umyłam i osuszyłam. Odcięłam stwardniałe końce, ułożyłam je na rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek. Szparagi smażyłam po minucie z każdej strony. Na tej samej patelni podsmażyłam trochę szynkę parmeńską. W rondelku zagotowałam wodę z octem i szczyptą soli. Z bardzo małej wysokości wbiłam jajko i gotowałam je 4 minuty. Ułożyłam je na szparagach i posypałam czerwonym pieprzem. Jajko przecięłam, tak by wypłynęło z niego żółtko.Szparagi podałam na Porcelana Bogucice
Ja wczoraj jadłam z jajkiem sadzonym :-) pycha :-) w koszulce jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńpolecam z jajkiem w koszulce, ahhh... to płynne żółtko :)
UsuńPyszna propozycja i taka wiosenna;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńIdealne danie <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo apetyczne śniadanko!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńchoć nie przepadam za szparagami, to chyba skuszę się na ten przepis. bo wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń