Składniki:
ciasto:
- ok. 2 szklanki mąki,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka oleju,
- 60 ml mleka,
- 60 ml wody,
- dwie szczypty cukru,
- szczypta soli.
- 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
- 50 g żółtego sera,
- kilka plasterków szynki parmeńskiej,
- kilka kawałków sera korycińskiego,
- kilka czarnych oliwek,
- rukola.
Przygotowanie:
Ciasto: W
rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone
drożdże i
cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2
szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej
i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę
mąki
jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części.
Z
każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na
placek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory
miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym
serem. Pieczemy ok. 12 minut w 180
stopniach. Następnie układamy szynkę parmeńską i plasterki oliwek czarnych. Zapiekamy jeszcze ok. 3-4 minutek. Przed podaniem posypujemy rukolą i serem korycińskim. Najlepiej smakuje skropiona oliwą z oliwek.
Też taką bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPizze prezentują się przepysznie, aż ma się ochotę biec do kuchni i zacząć je przygotowywać :))
OdpowiedzUsuńa dodam,że smakuje tak jak wygląda :)
UsuńPyszna pizza, świetne dodatki! :) Ja również lubię pizzę z szynką parmeńską i rukolą :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo lubię domowe pizze
OdpowiedzUsuń:)
Usuń