czwartek, 30 kwietnia 2015

Schab w sosie chrzanowym

Pyszny schab w sosie chrzanowym z szynką parmeńska, szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Możecie zobaczyć także mój przepis na schab w sosie musztardowym.

Składniki:

  • 5 kotletów schabu,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki chrzanu Orzech,
  • kilka kawałków szynki parmeńskiej,
  • posiekany szczypiorek,
  • pieprz czerwony ziarnisty,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • olej ryżowy Oleofarm.

Przygotowanie:

   Rozbite kotlety schabu przyprawiamy pierzem i solą z obu stron. Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym do uzyskania złocistego koloru z każdej strony. Następnie odlewamy nadmiar oleju z patelni. Mieszamy śmietankę z chrzanem, solą i czarnym pieprzem. Zalewamy śmietanką schab i podgrzewamy do zgęstnienia. Na suchej patelni podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej. Układamy je na kotletach schabu i posypujemy szczypiorkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu.

11 komentarzy: