poniedziałek, 1 czerwca 2015

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Pyszna młoda kapustka z  pomidorami i koperkiem - co roku jest u nas obowiązkowo;) Zawsze przekładam część ugotowanej kapusty na gorąco go do 2 lub 3 słoiczków i odwracam do góry dnem by się zamknęły. Takie słoiczki trzymam do miesiąca w lodówce.

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty,
  • 4 pomidory,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżki octu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Orzech,
  • sól,
  • pieprz.

 Przygotowanie:

  Kapustę myjemy i szatkujemy. Poszatkowaną wrzucamy do garnka, zalewamy do połowy wodą i gotujemy. W tym czasie sparzamy pomidorki i obieramy je ze skórki. Pokrojone dodajemy do kapusty wraz z koncentratem. Dodajemy cukier, ocet, pieprz i sól. Gotujemy ok. godziny. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek.

5 komentarzy: