Pyszna młoda kapustka z pomidorami i koperkiem - co roku jest u nas obowiązkowo;) Zawsze przekładam część ugotowanej kapusty na gorąco go do 2 lub 3 słoiczków i odwracam do góry dnem by się zamknęły. Takie słoiczki trzymam do miesiąca w lodówce.
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty,
- 4 pomidory,
- 1 pęczek koperku,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżki octu,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Orzech,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy. Poszatkowaną wrzucamy do garnka, zalewamy do połowy wodą i gotujemy. W tym czasie sparzamy pomidorki i obieramy je ze skórki. Pokrojone dodajemy do kapusty wraz z koncentratem. Dodajemy cukier, ocet, pieprz i sól. Gotujemy ok. godziny. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek.
Też taką robię :-) jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepyszna! Uwielbiam taką na obiad :)
OdpowiedzUsuńmusi być - obowiązkowo :)
UsuńBardzo lubię taką kapustkę :)
OdpowiedzUsuń