czwartek, 11 czerwca 2015

Ciasto adwokat- ciasto bez pieczenia

Pyszne ciasto adwokat, szybkie do zrobienia, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia :)

Składniki:

  • 700 ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 6 łyżek cukru trzcinowego,
  • 200 g masła,
  • 100-150 ml likieru Adwokat,
  • ok. 45 herbatników kakaowych.

Przygotowanie:

Mleko (550 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem to już go nie dodajemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Następnie budyń przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia, co jakiś czas mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie 1/2 kremu i herbatniki. Ciasto schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Pozostały cukier trzcinowy mielimy lub rozbijamy trochę tłuczkiem i posypujemy ciasto przed podaniem.

Ciasto podałam na Porcelana Bogucice



16 komentarzy:

  1. Nie rozumiem jest 700 ml.mleka, zagotowac650 ml.i jeszcze zostaje 150?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zwrócenie uwagi :) już poprawione - miało być 550 ml zagotować :)

      Usuń
  2. Świetny przepis, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki wymiar blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
  4. prosty przepis iproste przygotowanie, napewno je spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię te ciasto już 2 raz....i bardzo mi posmakowało..bardzo DZIĘKUJĘ za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest przepyszne...bardzo DZIĘKUJĘ za ten przepis. Robię już go 4 raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam !:) mózg podpowiada "zrób natychmiast" ciało " nie rób" :D 

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń