Składniki:
- 700 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
- 200 g masła,
- 100-150 ml likieru Adwokat,
- ok. 45 herbatników kakaowych.
Przygotowanie:
Mleko (550 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem to już go nie dodajemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Następnie budyń przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia, co jakiś czas mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie 1/2 kremu i herbatniki. Ciasto schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Pozostały cukier trzcinowy mielimy lub rozbijamy trochę tłuczkiem i posypujemy ciasto przed podaniem.Ciasto podałam na Porcelana Bogucice
Nie rozumiem jest 700 ml.mleka, zagotowac650 ml.i jeszcze zostaje 150?
OdpowiedzUsuńdziękuję za zwrócenie uwagi :) już poprawione - miało być 550 ml zagotować :)
UsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje :)
UsuńMoje ulubione smaki :-)
OdpowiedzUsuń;) zapraszam do wypróbowania przepisu :)
UsuńPyszne ciacho! Rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚwietny przepis, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak zrobisz :)
UsuńA jaki wymiar blaszki ?
OdpowiedzUsuń20 x 25 cm
Usuńprosty przepis iproste przygotowanie, napewno je spróbuje
OdpowiedzUsuńRobię te ciasto już 2 raz....i bardzo mi posmakowało..bardzo DZIĘKUJĘ za przepis :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne...bardzo DZIĘKUJĘ za ten przepis. Robię już go 4 raz :)
OdpowiedzUsuńMniam !:) mózg podpowiada "zrób natychmiast" ciało " nie rób" :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż