Lubicie orzeszki w karmelu? Bo ja bardzo;) Dzisiaj zrobiłam sobie taką małą porcję, którą zjadłam jeszcze na ciepło :) Pyszne, słodkie, chrupiące...
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g cukru,
- 30 ml wody.
Przygotowanie:
Na patelni o grubym dnie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, najpierw będzie powstawać nam taka biała pianka, później cukier zacznie się krystalizować, a później roztapiać i przybierać będzie powoli barwę karmelu. Dodajemy wtedy orzeszki, obtaczamy je w karmelu, jeszcze trochę podgrzewamy i przekładamy na papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast :)
Bardzo smakowita i kaloryczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńdla tego smaku warto :)
UsuńPyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszna:)
Usuń