Składniki:
- biszkopt:
- 3 jajka,
- 50 g mąki pszennej Kłos Pol,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- krem:
- 300 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 120 g mascarpone,
- galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe,
- ok. 400 g truskawek.
Przygotowanie:
biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej pod koniec ubijania serek mascarpone. Przekładamy krem na biszkopt i schładzamy w lodówce.
Na kremie układamy truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuściłam w 700 ml wody).
Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.
Ciasto podałam na Porcelana Bogucice
Ale wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńALe pysznie wygląda;))
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek tego ciasta :) Mniam ....
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, sama niedawno robiłam podobne :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowy smak lata :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i na pewno jest przesmaczne ;) pozdrawiam, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, lubię takie biszkoptowe z galaretką :)
OdpowiedzUsuń