wtorek, 23 czerwca 2015

Surówka z młodej kapusty, marchewki, jabłka i śmietany

Pyszna surówka, idealna do letnich obiadów. Ostatnio taką sałatkę zrobił mój teść do obiadu, więc postanowiłam odtworzyć jego przepis ;)

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki śmietany 12 %,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:


Kapustę myjemy i szatkujemy.
Posypujemy solą i odstawiamy, aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy starte na tarce jabłko i marchewkę. Dodajemy śmietanę i chrzan. Mieszamy, aż wszystkie składniki na końcu się połączą. Przyprawiamy pieprzem do smaku.

Surówkę podałam na Porcelana Bogucice.

7 komentarzy:

  1. surówka wygląda pysznie, idealna do niedzielnego obiadu :)
    Pozdrawiam i zapraszam do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ????, a dlaczego do niedzielnego???, do wtorkowego czy piatkowego to nie moze byc???

      Usuń
  2. Uwielbiam takie sałatki do obiadu, albo zjadane samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń