Składniki:
- 2 bataty,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 2 piersi z kurczaka,
- kilka plasterków żółtego sera,
- suszone pomidory,
- kilka listków świeżej bazylii,
- bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.Kotlety: pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii.
Smakowity pomysł :) Mniam!
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek. Mi bataty bardzo smakują :-)
OdpowiedzUsuńFajne te kotleciki! Bataty pieczone - bardzo apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńChciałabym spróbować frytek z batatów, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć ;(
OdpowiedzUsuńostatnio widziałam w Biedronce :)
UsuńBardzo smakowita kombinacja :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńLubię takie obiady :)!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Aż mnie nabrała ochota! :D
OdpowiedzUsuń