wtorek, 2 czerwca 2015

Kotlety zapiekane z serem i frytki z batatów

Lubicie bataty? Są to słodkie ziemniaki o pomarańczowej barwie. Przyznam, że jadłam je pierwszy raz :) Niektórym przypominają słodką, gotowaną marchewkę w smaku... ja sama nie wiem do czego bym je porównała, ale na pewno wiem, że są bardzo słodkie ;) Na pierwszy ogień poszły frytki z piekarnika :)

Składniki:

  •  2 bataty,
  • 4 łyżki oliwy,
  •  1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • kilka plasterków żółtego sera,
  • suszone pomidory,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

 Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Kotlety: pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii.




13 komentarzy: