niedziela, 21 czerwca 2015

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskiem

Jako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia Suempol,
  •  1 ciasto francuskie,
  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 1 żółtko,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól.








Przygotowanie:

Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje.  Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu.


Na rybce układamy szpinak.


Następnie zawijamy ciasto- na zmianę składamy do środka boki ciasta.Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.


Zapiekamy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.




7 komentarzy: