Składniki:
- 600 g filetu z łososia Suempol,
- 1 ciasto francuskie,
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 50 g płatków migdałowych,
- 1 żółtko,
- pieprz czarny mielony,
- sól.
Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje. Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu.Na rybce układamy szpinak.
Następnie zawijamy ciasto- na zmianę składamy do środka boki ciasta.Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Zapiekamy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Pyszna propozycja, uwielbiam łososia :-)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :)
UsuńNa taka rybke to ja jestem zawsze chetna
OdpowiedzUsuńbyła pyszna :)
UsuńSmakowity łosoś, pycha :)
OdpowiedzUsuńczy można zrobić bez płatków migdałowych? nie straci na smaku?
OdpowiedzUsuńtak, można ;) kombinacji jest wiele, można posypać np. sezamem :)
Usuń